Hlavní obsah

Johnson: Odcházím se vztyčenou hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čas britského premiéra Borise Johnsona v britské vládě se chýlí ke konci, ve středu začíná výběr jeho nástupce. Neodcházím, jak jsem si přál, ale odcházím se vztyčenou hlavou, řekl při středečních interpelacích ve sněmovně.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson na interpelacích

Článek

„Je pravda, že neodcházím v době, kterou bych si vybral, ale jsem hrdý na fantastickou týmovou práci, která utvářela všechny ty projekty na národní i mezinárodní úrovni. A jsem také hrdý na to, jaké vedení jsem jim poskytl,” řekl Johnson.

Excentrického premiéra, který své straně v roce 2019 zajistil největší výsledek ve volbách za 40 let, nakonec potopili jeho vlastní kolegové, kteří ho po jednom z posledních skandálů vyzvali k rezignaci.

Zprvu se bránil, nakonec ale pochopil, že za sebou nemá většinu, a oznámil odchod z funkce.

„Odcházím se vztyčenou hlavou,” řekl Johnson, pro mnohé poměrně pozitivně naladěn a vyzbrojen svým typickým humorem.

Interpelace jsou sice na programu ještě příští středu, poté následuje letní pauza, ovšem Johnson potvrdil, že se jich účastnit nebude.

Média spekulují, že se možná chce ještě naposledy jako premiér podívat na Ukrajinu.

O post britského premiéra se utká osm kandidátů

Evropa

Existuje tu ještě teoretická možnost, kdy by konzervativní poslanci obešli stranickou základnu a zvolili si svého předsedu – tedy premiéra – sami.

Ve středu začíná hlasování, ze kterého přihlášení kandidáti odpadávají postupně tak, až nakonec zbydou jenom dva.

Z nich pak vybírají všichni členové strany. Pokud by se ale jeden z nich rozhodl vzdát se finále, budou jeho soupeř či soupeřka zvoleni automaticky.

Opoziční labouristé se pokusili v úterý předložit návrh na vyslovení nedůvěry vládě, kterou vede Johnson, ale vládní konzervativci návrh odmítli zařadit na program jednání.

Argumentovali tím, že je návrh nesmyslný vzhledem k tomu, že Johnson odstupuje a proces vybírání nástupce už běží.

Do Downing Street chce i ministryně zahraničí Trussová

Zahraniční

Labouristé by pochopitelně místo pouhé obměny osoby premiéra preferovali scénář předčasných voleb. V průzkumech vedou o 10 procentních bodů a s největší pravděpodobností by nyní vyhráli.

Konzervativci naopak doufají, že s novým premiérem ztrátu stáhnou a do řádných voleb v roce 2025 britský elektorát na Johnsona a spol. zapomene.

Reklama

Výběr článků

Načítám