Hlavní obsah

O post britského premiéra se utká osm kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra Velké Británie, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Ti splnili podmínku, že na svou stranu získali minimálně 20 zákonodárců.

Foto: Profimedia.cz

Downing Street 10, sídlo britského premiéra

Článek

Do souboje o nejvyšší vládní post byli nominováni: Kemi Badenoch, generální prokurátorka Suella Bravermanová, exministr zahraničí a zdravotnictví Jeremy Hunt, náměstkyně ministryně obchodu Penny Mordauntová, exministr financí Rishi Sunak, ministryně zahraničí Liz Trussová, šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat a ministr financí Nadhim Zahawi.

Favoritem by měl být bývalý ministr financí Rishi Sunak. Získal podporu například vicepremiéra Dominika Raaba a také ministra dopravy Granta Shappse, který z klání odstoupil. „Věřím, že má potřebné schopnosti a zkušenosti, aby vedl tuto zemi,“ napsal Shapps na Twitteru.

Silného zastánce má Sunak i ve vicepremiérovi Raabovi. „Vím, že Rishi disponuje tím, co je třeba. Má vše, aby dokázal vést tuto zemi v ekonomicky velmi obtížných časech,“ řekl vicepremiér.

Sunaka později na Twitteru podpořil i bývalý ministr zdravotnictví Matt Hancock. Označil ho za nejlepšího ze všech kandidátů, Sunak podle něj dokáže zemi provést složitou dobou.

Sám Sunak v projevu slíbil, že jeho cílem bude boj s inflací, daňové škrty a hospodářský růst. Odsoudil zároveň „démonizaci“ Borise Johnsona.

Johnsonovo sbohem přineslo Britům úlevu i zneklidnění

Evropa

Hlasité podporovatele má i šéfka diplomacie Trussová, za kterou se postavila ministryně kultury Nadine Dorriesová či tajemník pro brexit Jacob Rees-Mogg.

Podle sázkařů mají největší šance na vítězství Sunak a Mordauntová, kteří aktuálně vedou i co do počtu poslanců, kteří jejich kandidaturu veřejně podpořili. Sunaka chce volit 42 zákonodárců, Mordauntovou 26, vyplývá z informací stanice Sky News.

Výběr nového šéfa konzervativců bude probíhat v několika kolech. První kolo hlasování je na programu ve středu a další budou pokračovat až do chvíle, dokud se pole kandidátů nezúží na finální dvojici, ze které budou v poslední fázi vybírat všichni členové strany, kterých je asi 200 tisíc.

Takzvaný Výbor 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců, v pondělí oznámil, že jméno vítěze bude známo 5. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám