Hlavní obsah

Ivanov jedná v Kyjevě o stavbě hráze v Kerčském průlivu

Novinky, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

O řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, který vyvolala stavba ruské hráze v Kerčském průlivu, začal ve čtvrtek v Kyjevě jednat ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. "Moskva doufá, že bude dosaženo dohody, jež bude odpovídat strategickým zájmům Ruska a Ukrajiny," prohlásil Ivanov při zahájení rozhovorů s ukrajinským protějškem Konstantinem Hrišenkem.

Foto: Archiv VMP
Článek

Oba ministři by měli jednat o vytyčení hranice mezi oběma zeměmi v oblasti Azovského moře a Kerčského průlivu. Ivanov zdůraznil, že Moskva nechce narušit územní integritu Ukrajiny. "Rusko respektuje územní celistvost Ukrajiny, z minulosti však ještě zůstaly otázky, jež je třeba řešit," řekl ministr.

Sedmiletá jednání

Jednání o určení statutu a rozhraničení Azovského moře a Kerčského průlivu trvají bez podstatnějšího úspěchu již sedm let. Minulý týden se premiéři obou zemí Michail Kasjanov a Viktor Janukovyč dohodli, že by v otázce hranic ve zmíněné oblasti mělo být dosaženo dohody do dvou až tří měsíců.

Jakoukoli účast NATO na řešení ukrajinsko-ruského sporu kolem hráze v Kerčském průlivu odmítl dnes na mezinárodní konferenci o NATO v Moskvě poslanec ruské Státní dumy Vladimír Lukin. Řekl, že problém kolem hráze a ostrůvku Tuzla NATO vůbec nezajímá. "Prostě na Ukrajině existují politici, kteří by nás chtěli uzamknout v Azovském moři, ale NATO se na tom nijak nepodílí," zdůraznil poslanec.

Pozváno i NATO

Dříve někteří ukrajinští politici volali po účasti NATO při řešení otázky statutu Azovského moře a urovnání konfliktu kolem stavby hráze v Kerčském průlivu. O problému stavby hráze má dnes Ivanov jednat i s premiérem Janukovyčem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám