Hlavní obsah

Ivan se přehnal přes Jamajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KINgGSTON/MIAMI

Nejméně tři oběti si vyžádal hurikán Ivan na Jamajce, kterou zasáhl v sobotu. Desetiletá dívka se utopila a  jedna žena zemřela, když její dům zasáhl padající strom. Během dne ostrov bičovaly prudké deště a silný vítr, který trhal elektrické vedení, lámal stromy odnášel střechy a otřásal základy budov. Přívalové deště zaplavily ulice.

Foto: Alena Lochmannová

Dny evropského dědictví zvou na statek Bernard v Královském Poříčí.

Článek

Hurikán přitom nezasáhl Jamajku plnou silou, jeho oko ji minulo. Díky tomu bylo hlavní město Kingston ušetřeno přímého zásahu, který by nejvíce pocítily desetitisíce lidí žijící v porůznu stlučených chatrčích místních chudinských slumů.

Přesto jde o nejhorší přírodní katastrofu, která postihla Jamajku v posledních padesáti letech. Řada lidí musel utéci ze svých domů a postavilo se pro ně na tisíc nouzových přístřešků.

Ivan si už vyžádal nejméně 29 obětí, zejména na Grenadě. Jestliže nezmění směr, během následujících zasáhne 24 hodin na Kajmanské ostrovy, v neděli pak Kubu a v pondělí Floridu. Meteorologové varují, že by mohl ještě zesílit a jeho rychlost bych přesáhla 250 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Grenadu zasáhl hurikán Ivan, Frances slábne

Grenadu zasáhl v úterý další hurikán, který se utvořil na Atlantikem, - Ivan. Strhl mnoho domů a zničil řadu střech. Přerušil také elektrická vedení. Z nižších...

Hurikán Ivan zpustošil Grenadu

Navzdory evakuaci nízko položených čtvrtí v grenadském hlavním městě Saint George´s připravil hurikán Ivan na tomto karibském ostrově život dvě desítky lidí....

Výběr článků

Načítám