Hlavní obsah

Íránská raketa rozmetala lidské osudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři novomanželské páry jsou mezi oběťmi ze sestřeleného ukrajinského boeingu. Siavash Ghafouri-Azar a Sara Mamaniová se podle stanice BBC vraceli z Íránu do Kanady, kde si pořídili svůj první společný domov poblíž Montrealu. Přátelům a známým slíbili, že po návratu uspořádají „kolaudační“ večírek.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Tryzna za oběti v sestřeleném letadle před teheránskou univerzitou Amir Kabir

Článek

Na Pouneha Gourije a Arash Pourzarabiovou, kteří na univerzitě oba absolvovali informatiku, zase marně čekali jejich kanadští kamarádi, aby s nimi oslavili jejich sňatek. Svatba se totiž konala na Nový rok v Íránu. Domů, do Kanady, se ale už jako novomanželé nevrátili.

Třetí manželský pár, který zahynul v sestřeleném letadle, byl sezdán jen dva týdny před osudnou tragédií. Niloofar Ebrahimiová zemřela podle listu Mirror vedle svého manžela Saeeda Tahmasebiho Khademasada z britského Dartfordu.

O život v ukrajinském letadle přišla také celá rodina z kanadské Alberty. Spolu s Pedramem Mousavim a Mojgan Deneshmandovou zahynuly i jejich dcery ve věku devíti a čtrnácti let.

Zemřelo 176 lidí

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, žádný z 176 cestujících a členů posádky pád stroje nepřežil. Íránské revoluční gardy sestřelení dopravního letadla přiznaly v sobotu, mylně jej považovaly za nepřátelskou střelu.

V Teheránu sílí protivládní protesty. Studenti odmítli pošlapat vlajku USA

Zahraniční

Plnou zodpovědnost za sestřelení letadla přijal velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard Amír Alí Hádžízádech. Uvedl to v sobotu ve státní televizi. „Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,” uvedl.

Íránský prezident Hasan Rúhání se za neštěstí omluvil na Twitteru: „Írán hluboce lituje velké tragédie a neomluvitelného omylu.” Ajatolláh Chameneí pak vyzval gardy, aby objasnily „pravděpodobné chyby a vinu při tomto bolestném incidentu”.

V reakci na sestřelení letadla vypukly o víkendu protesty v Teheránu a dalších íránských městech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám