Hlavní obsah

Francouzský hasič si dodával adrenalin zapalovačem

Francouzský hasič se přiznal, že v posledních týdnech úmyslně založil několik požárů na jihu země. Podle svých slov si chtěl tímto způsobem dodat adrenalin, sdělila stanice France 24.

Foto: Foto Reuters – Benoit Tessier

Hašení požáru na jihozápadě Francie

Článek

Dobrovolný hasič z departementu Hérault je od 27. července ve vazbě. Francouzská média mu přezdívají „hasič-pyroman“. Podle prokuratury v Montpel­lier vypověděl, že zapalovačem založil tři požáry, a to 26. května, 21. července a v noci z 26. na 27. července.

„Když jsme se ho ptali na motiv, přiznal, že chtěl vyprovokovat zásah hasičů, který by ho vytrhl z dusného rodinného prostředí, protože takové zásahy v něm vyvolávají citové vzrušení… Říkal tomu adrenalin,“ vysvětlil žalobce Fabrice Belargent.

Obří požáry u Bordeaux spálily už 200 kilometrů čtverečních

Zahraniční

Nasazením v hasičském sboru si prý chtěl také zajistit společenské uznání. Muži, jehož totožnost nebyla zveřejněna, je mezi 30 a 40 lety a povoláním je lesník, takže mezi jeho hlavní úkoly patří prevence lesních požárů.

250 lidí a šest vodních děl v akci

Marie Barová, obhájkyně zadrženého, zdůraznila, že její klient během výslechu projevil „velmi hlubokou lítost, a především silný pocit studu“. Omluvil se také svým kolegům hasičům, které považuje za členy jedné velké rodiny.

„Těžko se mu to vysvětluje. Svým způsobem se mu po zatčení ulevilo. Mluví o závislosti,“ řekla Barová o klientovi, který je podle svých slov velmi oddaným členem dobrovolných hasičů. V případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení a pokuta 150 tisíc eur (3,75 milionu korun).

Jih Francie bojuje s požáry

Evropa

Jižní Francii zasáhla v červenci vlna veder a lesních požárů, které zničily desítky tisíc hektarů porostů a vynutily si evakuaci tisíců lidí.

Plameny se nevyhnuly ani Německu. nejhorší situace je ve spolkové zemi Braniborsko. Nad oblastí požáru v okrese Elbe-Elster létaly v neděli drony a termokamery. Sobotní déšť odhalil horká místa na okrajích města, protože právě tam se objevoval obzvlášť silný kouř. „Kamery poskytují informace o teplotách v hlubších vrstvách země a určují tak další postup,“ informoval v neděli okres. Na likvidaci požáru pracuje 250 hasičů.

Bundeswehr dál podporuje situaci na místě dvěma obrněnými vyprošťovacími vozidly, čtyřmi hasičskými vozy a velitelským vozidlem. Dvě vodní děla braniborské policie a čtyři spolkové policie se snaží zvlhčit půdu na ploše 500 hektarů a uhasit ohniska požáru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám