Hlavní obsah

Francouzi volí parlament, očekává se úspěch Macronovy strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od osmé hodiny ranní mohou lidé ve Francii v neděli volit své zástupce v parlamentu. Favoritem je podle průzkumů hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. To výrazně bodovalo i v prvním kole voleb před týdnem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzský prezident Emmanuel Macron odvolilVideo: Reuters

 
Článek

Podle průzkumů by mohli centristé v Národním shromáždění, které má 577 křesel, obsadit možná až 470 míst. Macron by tak získal oporu pro reformy, které chce provést. [celá zpráva]

Volební místnosti budou pro více než 47 milionů registrovaných voličů otevřeny do 19 hodin SELČ, ve velkých městech do 20 hodin SELČ. Očekává se, že volební účast nebude ani poloviční jako již v prvním kole před týdnem.

V prvním kole parlamentních voleb získali již poslanecký mandát díky nadpoloviční většině v jejich okrsku čtyři kandidáti, z toho dva z REM. Ve zbývajících okrscích se konají duely.

Jen v jednom případě soupeří tři kandidáti, protože i ten nejslabší splnil podmínku překročení limitu 12,5 procenta hlasů všech registrovaných voličů daného okrsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám