Hlavní obsah

FBI čelí po prohlídce u Trumpa výhrůžkám. Muž hrozil masakrováním a skončil ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí oznámilo trestní stíhání muže ze státu Pensylvánie, který údajně na internetu opakovaně vyhrožoval násilím pracovníkům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v návaznosti na zásah této složky v sídle exprezidenta USA Donalda Trumpa.

Foto: Profimedia.cz

Rezidence bývalého amerického prezidenta Trumpa Mar-a-Lago na Floridě.

Článek

Podle médií podezřelý zůstává ve vazbě poté, co byl předveden před soud. FBI je po zásahu z minulého týdne terčem vlny výhrůžek a nepodložených obvinění ze strany Trumpa a jeho příznivců.

Zadržený 46letý Adam Bies podle obvinění předložených soudu v Pittsburghu psal výhrůžná sdělení na sociální síti Gab, která je populární mezi americkými extremisty. Dva dny po prohlídce u Trumpa například uvedl: „Vyhlásili jste nám válku a teď je lovecká sezona na vás.”

O den později pokračoval podle vyšetřovatelů sdělením, že lidé, kteří pracují pro FBI, si zaslouží smrt, píše deník The New York Times (NYT). Agenty FBI přirovnal k příslušníkům sovětské tajné policie KGB a k nacistům a dodal, že když se jej pokusí zadržet, tak je „zmasakruje”. „Nestrávím jedinou vteřinu svého života v jejich vazbě,” citoval Biese list Pittsburgh Post-Gazzette.

Muž byl však záhy zatčen a v pondělí stanul před soudem. Čelí obvinění z ovlivňování federálních strážců zákona nebo maření jejich činnosti a msty proti nim. Podle NYT mu hrozí až deset let vězení.

Razie FBI v rezidenci Trumpa na Floridě

Amerika

Případ přináší další ukázku rétoriky, která se v jistých internetových kruzích rozmohla po domovní prohlídce v sídle Trumpa spojené s přechováváním utajovaných dokumentů. Analytici po ní pozorovali příval výhrůžek mířících proti FBI nebo federálnímu ministerstvu spravedlnosti, zatímco Trump a jeho spojenci šířili nepodložená obvinění jako to, že agenti při prohlídce podstrčili falešné důkazy.

FBI minulý týden společně s ministerstvem vnitřní bezpečnosti vydalo společné prohlášení varující před zvýšeným výskytem výhrůžek proti federálním činitelům.

U Trumpa se našly utajované dokumenty, je podezírán z porušení zákona o špionáži

Amerika

Ve státě Ohio se ve čtvrtek muž vyzbrojený mimo jiné útočnou puškou pokusil vniknout do budovy FBI v Cincinnati. Zjištění amerických médií nasvědčují tomu, že útočník předtím rovněž na internetu psal o zabíjení agentů kvůli zásahu v Trumpově rezidenci. Policie jej po několikahodinovém zásahu zastřelila.

Reklama

Výběr článků

Načítám