Hlavní obsah

U Trumpa se našly utajované dokumenty, je podezírán z porušení zákona o špionáži

• Aktualizováno

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v pondělí v sídle exprezidenta Donalda Trumpa zajistili dokumenty s různými stupni utajení a o povolení k prohlídce žádali i kvůli podezření na porušení zákona o špionáži. S odvoláním na oficiální záznamy spojené s bezprecedentním zásahem o tom informují americká média.

Foto: ČTK/AP

Agenti FBI v rezidenci Donalda Trumpa na Floridě

Článek

Deník The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že vyšetřovatelé si z Trumpova floridského bydliště odnesli 11 souborů dokumentů podléhajících utajení. Některé ze zabavených dokumentů byly údajně označené jako přísně tajné, což by znamenalo, že byly určené k uchovávání pouze ve speciálních vládních prostorách.

Zprávy navazují na předchozí informace amerického tisku o tom, jaké materiály v Trumpově rezidenci federální vyšetřovatelé hledali. Podle informací The Washington Post se agenti FBI na místo vydali i kvůli dokumentům týkajícím se jaderných zbraní. List The New York Times zase nejmenovaný informovaný zdroj řekl, že panovaly obavy ohledně výskytu záznamů souvisejících s takzvanými programy se zvláštním přístupem, což je označení, které je zpravidla vyhrazené pro „extrémně citlivé operace” Spojených států v zahraničí.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek požádalo soud, aby zveřejnil příkaz, který FBI prohlídku resortu povolil. Trump razii vykreslil jako politickou odplatu. Spolu s povolením by soud měl odtajnit i výčet věcí zabavených při operaci, uvedl ministr spravedlnosti Merrick Garland. Na tiskové konferenci uvedl, že prohlídku osobně schválil.

„Ministerstvo takové rozhodnutí nepřijímá bez rozvahy. Když je to možné, je standardní praxí hledat méně obtěžující nástroje,“ uvedl.

Razie byla součástí vyšetřování, zda Trump při svém odchodu z funkce v lednu 2021 neoprávněně neodvezl z Bílého domu záznamy, z nichž některé jsou podle ministerstva spravedlnosti tajné.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Razie FBI v rezidenci Trumpa na Floridě

Amerika

Zdroj obeznámený se záležitostí uvedl, že FBI při prohlídce získala z Trumpova majetku asi 10 krabic. Trump v době prohlídky nebyl na Floridě.

V povolení k prohlídce se podle médií mluví o třech zákonech, jejichž možným porušením FBI zdůvodnil žádost. Kromě zákona proti špionáži z roku 1917 je to norma zakazující manipulaci s dokumenty ve snaze mařit vyšetřování a zákon o nepovoleném odstraňování vládních materiálů, píše deník The New York Times.

Domovní prohlídka u bývalého prezidenta nemá v moderních amerických dějinách obdoby. Trump, zákonodárci jeho Republikánské strany a jejich spojenci v médiích ministerstvo spravedlnosti a FBI bez důkazů obviňují z politicky motivovaného postupu, a dokonce šíří divoké spekulace o tom, že agenti mohli podstrčit falešné důkazy proti exprezidentovi. Proti tomuto nařčení se Garland ve čtvrtek na tiskové konferenci ohradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám