Hlavní obsah

Evropa je v zajetí sněhu a mrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA/ASIE

Přívaly sněhu zkomplikovaly v úterý Evropanům život. Dopravní policie hlásí jen z Německa stovky nehod. Podobné údaje dodávají úřady z Maďarska. Sníh, silný mráz a vítr odřízly v Rusku od elektřiny stovky obcí. Bez proudu jsou i stovky rodin v Rumunsku, kde si počasí vyžádalo dva životy. Čtyři lidé zahynuli při sněhové bouři v Německu, dva v Rakousku.

Foto: Milan Hloušek

Tradiční masopust v Královském Poříčí.

Článek

Němečtí silničáři zaznamenali největší potíže v Bavorsku, Švábsku a Horní Falci, ale také oblastech Duryňska a Saska.

V Bavorsku se na dálnici A3 u Pasova vytvořila až 12 kilometrová kolona. Na další dálnici A92 u Landshutu zahynul při dopravní nehodě 52letý řidič kamiónu. Počet obětí při haváriích na silnicích tak v SRN pouze za dnešní ráno stoupl už na čtyři.

V Sasku bylo zasaženo především Krušnohoří. Hraniční přechody do Česka musely být v noci dočasně uzavřeny. Na dálnici A72 se u Cvikova vytvořily zácpy dlouhé 25 kilometrů. V Duryňsku dělal sníh problémy v oblastech kolem Erfurtu, Suhlu a Meiningenu.

Kvůli sněhové vichřici byl na jihu SRN rovněž přerušen provoz vlaků. Na několik desítek minut tak dnes ráno uvízli mimo jiné cestující na trati mezi Frankfurtem nad Mohanem a Mnichovem.

Mezinárodní letiště v Mnichově přerušilo kvůli špatnému počasí odbavování letů.

Zablokované silnice v Rakousku

Sníh zkomplikoval silniční dopravu i v západní části Rakouska. Nehody si vyžádaly nejméně dva mrtvé.

V Tyrolsku provoz na silnicích zablokovaly kamióny bez zimní výbavy. Sněhová břečka zkomplikovala dopravu i na hlavních tranzitních tazích, například na dálnici A14 ve Vorarlbersku a na rychlostní silnici S16 západně od Innsbrucku. V Dolních Rakousích silný vítr vytvářel na silnicích závěje.

Po sesuvu laviny je neprůjezdná silnice B176 mezi tyrolským Kössenem a bavorským Schlechingem. Uzavřená je také vozovka od Bad Aussee do hornorakouského Obertraunu.

V Rumunsku zemřeli dva lidé

Husté sněžení překvapilo i silničáře v Rumunsku. Přes sto vesnic je tam navíc bez elektřiny; silnice jsou nesjízdné zejména na severovýchodě a jihu země.

Mrazy mají na svědomí i dva lidské životy. V župě Konstanca zemřelo dítě (2), k němuž nedojela včas sanitka. Další tragédie se stala v obci Conacu na jihu země. Tam umrzla ošetřovatelka (50) zvířat na místní farmě. Cestou z práce upadla. Zmrzla jen několik stovek metrů od domova.

Teplotní rekord oznámilo město Miercurea Ciuc, kde v pondělí naměřili mínus 29 stupňů Celsia.

Problémy na dálnici na Bratislavu

Poblíž maďarského města Györ se v noci nedobrovolně na dálnici M1 zastavilo šest stovek kamiónů. Doprava na Bratislavu byla zablokována téměř na čtyři hodiny.

Při mrazech v Chorvatsku zemřel mentálně nemocný muž (33). V teplotě dosahující místy mínus 23 stupňů Celsia umrzl ve vesnici Smokovic nedaleko Zadaru. Příbuzní jej pohřešovali od víkendu.

Země podle meteorologů zažívá nejchladnější zimu za posledních padesát let.

Tisíce zablokovaných aut v Rusku

Mráz sužuje i Rusko. Více než sto obcí je bez elektřiny v Rostovské oblasti. Neobvykle silné sněžení trápí Moskvu, poloostrov Kola na severu evropské části Ruska i Kamčatku na Dálném východu.

Sněhem jsou zablokované nejen ulice měst, ale i hlavní cesty. Na dálnici z Moskvy do Rostova stojí více než 3000 aut; někteří řidiči tam čekají na protažení několikametrové hradby sněhu už tři dny. Na trase uvízlo i několik mezinárodních autobusů.

Pod tíhou sněhu padají i dřevěné budovy. V Rostově na Donu zahynul jeden člověk a dva museli být odvezeni do nemocnice. V Moskvě už v důsledku letošní zimy zemřelo 98 lidí.

Na Kamčatce bylo zrušeno v některých obcích školní vyučování. Uzavřena je také místní letecká doprava, do vzduchu mohou pouze federální a mezinárodní spoje.

Anketa

Máte ve svém vozidle tzv. zimní výbavu?
Ano
66,4 %
Ne
19,9 %
Nejsem řidič/ka
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám