Hlavní obsah

Sníh ztížil dopravu i na Slovensku a v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/VÍDEŇ

S rozmary počasí, namrzajícím deštěm a kluzkými silnicemi bojovali v pátek i silničáři v zemích sousedících s Českem. Nejhorší situaci hlásí Rakousko, kde zemřeli tři lidé, a Slovensko. Úřady obou zemí upozorňují, že tamní hory jsou sjízdné jen se sněhovými řetězy, místy nejsou průjezdné vůbec.

Foto: Gymnázium pod Svatou Horou

Přednáška: "Politika a média"

Článek

Velká sněhová nadílka na středním Slovensku zablokovala zejména některé horské přejezdy. V okresech Banská Bystrica a Brezno úřady vyhlásily mimořádný stav.

Kamióny nesmějí jezdit přes horské průsmyky Donovaly a Šturec, kde přes noc napadalo 40 centimetrů sněhu. Na horském přejezdu Čertovica bude provoz obnoven až po odstranění převráceného kamionu.

V některých čtvrtích Banské Bystrice dnes nevyjely příměstské autobusové linky.

Nově napadaný sníh zvýšil riziko pádu lavin ve Vysokých, Západních i Nízkých Tatrách a v Malé a Velké Fatře. Podle Horské záchranné služby se nebezpečí sněhového sesuvu ještě zvýší. Možnost túr po hřebenech je tak značně omezená.

Komplikace v Rakousku

Nejméně tři lidské životy a několik zraněných si ráno na kluzkých vozovkách v Rakousku vyžádaly četné dopravní nehody. Provoz zpomalil mrznoucí déšť.

Na dálnici A2 u Štýrského Hradce se téměř současně staly čtyři nehody, v nichž se ocitlo asi 15 vozů. Třem cestujícím v autě s polskou poznávací značkou se kolize stala osudnou. Při dalších nehodách v této části dálnice se jedna osoba zranila těžce a tři lidé utrpěli lehká zranění.

Hromadná nehoda na dálnici A2 se stala také u Celovce (Klagenfurtu). Ze srážky deseti aut vyvázli motoristé s různými zraněními.

Silný déšť, který na vozovce namrzal, zkomplikoval provoz také na Pyhrnské dálnici A9 jižně od Štýrského Hradce.

Po nadílce sněhu jsou zapadané některé vozovky v horských oblastech, a to zejména na západě Rakouska, jakož i ve spolkové zemi Salcbursko a v severní části Štýrska. Sjízdné jsou pouze se sněhovými řetězy.

Povinné použití zimní výbavy pro všechna auta platí například na silnici B99, kterou využívají mimo jiné rekreanti při jízdě do lyžařského střediska v Obertauernu. Po sérii dopravních nehod byla zcela neprůjezdná Brennerská dálnice z italské strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám