Hlavní obsah

Velká část Evropy je pod sněhem, problémy v dopravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Náhlý příchod zimy doprovázený vydatným sněžením a ledovatkami v pondělí narušil dopravu ve velké části Evropy. Bylo zaznamenáno mnoho autonehod a v horských oblastech se zvýšilo nebezpečí lavin.

Foto: HZS Zlínského kraje

Půdní prostory po uhašení požáru.

Článek

Sníh překvapil automobilisty v pondělí ráno zejména v Belgii, Lucembursku, Nizozemsku a v Německu, kde byla postižena zejména dálnice mezi Stuttgartem a Karlsruhe. Při stoupání tu uvázlo mnoho nákladních aut a docházelo k zácpám. Některé úseky dálnic byly dočasně uzavírány, aby se umožnil průjezd pluhů.

Podobná byla situace v rozsáhlých částech Bavorska; například v Bavorském lese napadlo 20 centimetrů nového sněhu. V Dolním Sasku na severu země byla nebezpečná zejména zcela zledovatělá dálnice u Brém. Náledí se tvořilo na vozovkách také ve středoněmeckém Hesensku a v Durynsku. V řadě míst došlo k dopravním nehodám, mrtví však zatím nejsou hlášeni.

V rakouských a švýcarských Alpách pokračuje akutní nebezpečí lavin, které si o víkendu vyžádaly životy pěti lyžařů. Také ve Švýcarsku byl za sobotu a neděli hlášen sesuv deseti lavin. V horském středisku Crans-Montana jsou od neděle pohřešováni tři kanadští surfaři, které zasypala lavina. Naděje, že se je podaří zachránit, už je mizivá. V západním cípu Švýcarska dnes bylo znovu na několik hodin uzavřeno mezinárodní letiště Ženeva- Cointrin a několik železničních tras bylo kvůli sněhovým přívalům vyřazeno z provozu.

Ve Francii dopravní problémy

Ve Francii padaly vločky vydatně v centrální části, na severovýchodě země a také na pobřeží kanálu La Manche. Přívaly sněhu v postižených oblastech vážně narušily dopravu. Později začalo sněžit na celém území Francie, včetně středomořského pobřeží. Doprava mezi Nice a Mentonem na italské hranici se zastavila, obdobná situace se stovkami uvízlých aut je hlášena i z italské strany.

Z Velké Británie byly vydatné sněhové srážky hlášeny z východního Skotska a z jihu a jihovýchodu Anglie. V rozsáhlé oblasti od Skotska až po jihoanglické hrabství Kent napadlo až pět centimetrů nového sněhu, který rovněž poprášil střechy severních čtvrtí Londýna.

Ve Španělsku a Portugalsku mráz

V jižní Evropě postihl Španělsko a Portugalsko mráz, který je v této oblasti neobvyklý - až minus 15 stupňů Celsia. Z teplých zemí zažilo přívaly sněhu o víkendu severní Řecko a také Turecko, kde zejména na západě a severozápadě země došlo k četným dopravním nehodám. Řada silnic musela být uzavřena, rušily se i vnitrostátní lety. Jeden muž se zabil pádem na náledí.

Na druhé straně Maďarsko, Bulharsko, Slovinsko a Rumunsko jsou prozatím větší sněhové nadílky ušetřeny. Dokonce i Rusko zatím marně čeká na pověstnou "ruskou zimu". Během ledna dosud bylo za Uralem v průměru o deset stupňů tepleji než v dlouhodobém průměru, což mate přírodu. V lesích se probouzejí medvědi ze zimního spánku, na polích v jižnější části země dokonce začalo rašit osení. Pouze v některých částech napadalo trochu vloček, oproti obvyklé nadílce je to ale ještě málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám