Hlavní obsah

Dva Češi zadrženi v Bratislavě za pálení vlajky USA

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Hlavní město Slovenska se dnes stalo svědkem neobvyklé události, když americký prezident George Bush přijel přímo na Hviezdoslavovo náměstí a před deseti tisíci obyvateli a návštěvníky města přednesl řeč. Podle informací agentury TASR skončili dva občané České republiky na policejním oddělení, protože v průběhu Bushova projevu v Bratislavě pálili na náměstí americkou vlajku.

Foto: Lázně Luhačovice

Luhačovice

Článek

U jednoho z Čechů navíc policie našla sušenou látku, jejíž původ zkoumá. ČTK to řekla mluvčí bratislavské policie Silvia Miháliková.

Pokud expertíza látky potvrdí výskyt drogy, policie obviní pětadvacetiletého Čecha z držení omamných látek. Mezitím ale zadržené propustí, protože je neobviní z výtržnictví. Vystoupení pětice na Hviezdoslavově náměstí totiž vyhodnotili jako přestupek, který bude řešit obvodní úřad.

Bush sklidil potlesk

Místo obvyklého znaku amerických prezidentů byl na řečnickém pultu, krytého z obou stran neprůstřelným sklem, jen slovenský znak.

Lidé reagovali spontánně a největší potlesk si vysloužil Bushův slovenský pozdrav "Dobrý deň" a příslib, že se osobně zasadí pro usnadnění cestování Slováků do USA. "Jsem rád, že jsem ho mohl vidět tak zblízka. Byl to zážitek a vůbec mi nevadí, že jsem tady stál tři hodiny ve sněhové vánici," řekl Právu po ukončení akce Tomáš Kostka z Bratislavy.

"Přicestovali jsme s partii kamarádů až z Medzilaborců z východního Slovenska. Vidět amerického prezidenta takhle z blízka se poštěstí možná jednou za život," prohlásil Samuel Nagy. "Byla tu dobrá atmosféra. Doufal jsem však, že z úst amerického prezidenta zazní konkrétnější příslib na zrušení vízové povinnosti," dodal Milan Matejka z Bratislavy.

Hviezdoslavovo náměstí bylo od středy obklíčené zátarasy, kordony policistů a lidé se před tribunu dostali až po důkladné kontrole americké ochranky. Všechno se stihlo včas a v organizaci nebyly větší problémy. Před příjezdem amerického prezidenta vystoupil na pódiu folklorní soubor Lúčnica.

Na náměstí se dostala i skupina mladíků, kteří chtěli protestovat proti Bushově politice. "Ochranka nás pustila, ale když jsme vytáhli transparenty, tak nám je jeden starší občan roztrhal. Nevím jestli to byl agent, nebo jen rozlícený strejda," líčil situaci Peter. Větší skupina odpůrců Bushe se zahalenými tvářemi zůstala mimo vyhrazený prostor a ze vzdálenosti několika desítek metrů se snažili rušit projev amerického prezidenta pískotem na píšťalkách. V

 rukou drželi transparenty jako "Adolf Bush go Home", "S lidem USA na věčné časy a nikdy jinak", "Svobodu Čečensku, svobodu Iráku". Tuto skupinu obklíčila speciální jednotka slovenské policie, ale k žádnému konfliktu nedošlo.

Reklama

Související články

Bratislava: Neotvírejte okna, jsou tu snipeři

Zákaz otevírat okna a vycházet na balkóny dostali bratislavští občané v domech přiléhajících k Hvězdoslavově náměstí v době, kdy tam americký prezident George...

Výběr článků

Načítám