Hlavní obsah

Bush a Putin: Severní Korea a Írán nesmějí mít jaderný arzenál

Právo, DPA, ČTK, Jiří Roškot (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Prezidenti USA a Ruska George Bush a Vladimir Putin po čtvrtečním americko-ruském summitu na Bratislavském hradě na tiskové konferenci prohlásili, že Severní Korea ani Írán nesmějí mít jaderné zbraně. Dohodli se na zvýraznění spolupráce oblastech světové bezpečnosti, energetické a ekonomické. Oba státy vyvinou např. zvýšené úsilí v zamezení přístupu teroristů k jadernému materiálu a ručně odpalovaným raketám.

Foto: Jiří Velký

K informovanosti občanů Bílovce přispívá mobilní rozhlas.

Článek

USA naproti tomu pomohou Rusku ke členství ve Světové obchodní organizaci (WTO). Spojené státy budou podporovat urychlení ruských ekonomických reforem tak, aby se Rusko stalo členem WTO ještě letos.

USA rovněž otevřou cestu ruským energetickým zdrojům na americké trhy. V oblasti bezpečnosti světa se Bush s Putinem shodli na nutnosti zajistit hladký průběh mírovému procesu na Blízkém východě.

V otázce ručně odpalovaných raket, které mohou být použity proti civilním letadlům, se obě země dohodly na zničení podobných zbraní ve výzbroji vlastních armád a jiných ozbrojených složek státu. Příslušnou dohodu na bratislavském hlavě podepsali americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a ruský ministr obrany Sergej Ivanov.

Spojené státy uvádí, že na světě je přibližně jeden milión těchto zbraní s tím, že několik tisíc jich je v držení soukromých osob.

Putin: na cestě k demokracii není cesta zpět

Bush dále řekl, že Rusko a Spojené státy mají více věcí, které je spojují, než na kterých se neshodují. Rusko podle něj udělalo obrovský pokrok za posledních patnáct let. Upozornil ale, že se s prezidentem Putinem podělil o starost z pojetí demokracie v Rusku.

Putin k tomu poznamenal, že Rusko udělalo konečné rozhodnutí ve prospěch demokracie, a zdůraznil, že "neexistuje návrat zpět". Vyslovil se pro posílení americko-ruských vztahů a řekl, že Rusko a Spojené státy musejí "neutralizovat" jakýkoli pokus teroristů o získání zbraní hromadního ničení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám