Hlavní obsah

Duda tvrdě udeřil na Scholze i na Macrona

Telefonáty německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s hlavou Ruska Vladimirem Putinem si vzal na mušku polský prezident Andrzej Duda v rozhovoru pro německý list Bild. Pranýřoval i část německého průmyslu. Interview převzal i ruský list RIA Novosti.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Jsem ohromen všemi těmi rozhovory, které nyní vedou s Putinem kancléř Scholz a prezident Macron. Tato jednání k ničemu nevedou. Přinášejí pouze legitimizaci někoho, kdo je zodpovědný za zločiny spáchané ruskou armádou na Ukrajině,“ řekl.

Telefonáty s Putinem jsou důležité, řekl Macron Fialovi

Evropa

Zvláštní pozornost věnoval Macronovu výroku, že „Rusko nemá být poníženo“, což bral jako pokus zachovat Putinovi tvář. „Mluvil někdo takto s Adolfem Hitlerem za druhé světové války? Řekl někdo, že si Adolf Hitler musí umět zachovat tvář? Že bychom měli postupovat tak, aby to pro Adolfa Hitlera nebylo ponižující? Takové hlasy jsem neslyšel,“ řekl Duda.

Část rozhovoru, ve které Duda hovořil o Hitlerovi, RIA Novosti z Bildu nepřevzala. Překvapivě ale citovala Dudův projev o tom, že v Polsku se o obchodování s Ruskem nemluví.

„Nemluvíme o obchodování s Ruskem, protože nám opět může hrozit přítomnost ruské armády. To znamená smrt, popravu a poslání na Sibiř,“ řekl polský prezident.

Zároveň kritizoval „část německého průmyslu“, která dál usiluje o kontakty s Ruskem. „Říkají: chceme podnikat, vydělávat peníze. Německá ekonomika možná nevěří, že ruská armáda může znovu oslavit velké vítězství v Berlíně a okupovat část Německa. My v Polsku víme, že je to možné,“ uvedl.

Výběr článků

Načítám