Hlavní obsah

Další soud potvrdil smrt pro živořící Terri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

Američanka Terri Schiavová (41) nebude znovu napojena na vyživovací přístroje. Rozhodl o tom ve středu federální soud v Atlantě. Dal tak za pravdu nižším instancím. Žena bude podle nejnovějších odhadů umírat až tři týdny.

Článek

Atlantský soud dnes odmítl žádost rodičů Schiavové poměrem dva ku jedné. Respektoval tak úterní verdikt soudce James Whittemore ve floridské Tampě. Ten své rozhodnutí zdůvodnil tím, že naděje na zlepšení zdravotního stavu pacientky se silně poškozeným mozkem je nulová. [celá zpráva]

Rodiče Schiavové - Bob a Mary Schindlerovi - se proti dnešnímu rozsudku znovu odvolali. "Schindlerovi již vyplnili příslušné formuláře k odvolání, aby dceři zachránili život," řekl jejich advokát Rex Sparklin.

Terri Schiavová byla odpojená od vyživovacích přístrojů minulý pátek. [celá zpráva]

Podle lékařů bude trvat týden až tři, než zemře. Blízcí pacientky uvedli, že se její stav v posledních dnech výrazně zhoršil. 

Boj o Terri

Schiavová utrpěla ve 25 letech rozsáhlý srdeční záchvat, při němž došlo k vážnému poškození mozku. V té době neměla sepsanou poslední vůli.

Už v roce 1993 její manžel Michael požádal rodiče Terri, aby se dohodli na jejím odpojení. Ti však podobnou variantu odmítli. Vleklý rodinný spor od roku 1998 řeší americké soudy.

Terri není schopná se sama živit, myslet, ani vylučovat. Reaguje ale na lidský hlas a je schopná se například usmát. Jak uvádějí doktoři, naděje na zlepšení jejího současného stavu je nulová.

Pacientka nyní zůstává na klinice v Pinellas Park na Floridě pod ochranou policie. Spor totiž vyvolal rozruch jak mezi stoupenci, tak i odpůrci eutanazie.

Případ rozvířil i politické vody. Kvůli nevyléčitelně nemocné pacientce zasedal dokonce Kongres a narychlo přijatý zákon podepsal i prezident USA George W. Bush. Usnesení umožnilo rodičům odvolat se k federálnímu soudu. [celá zpráva]

Anketa

O životě Terri Schiavové by podle vás měl rozhodovat:
Manžel
11,4 %
Rodiče
11,9 %
Soud
2,3 %
Lékař
65,9 %
Jiné instance
1,6 %
Nemám o kauze dostatek informací
4,7 %
Nezajímá mě to
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1908 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kongres USA zabránil zákonem eutanazii ženy

Americký Kongres v pondělí přijal kontroverzní zákon, jehož smyslem je zabránit skonu Terri Schiavové, kterou lékaři už 15 let udržují uměle při životě. Zákon...

Výběr článků

Načítám