Hlavní obsah

Kongres USA zabránil zákonem eutanazii ženy

Právo, ČTK, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Kongres v pondělí přijal kontroverzní zákon, jehož smyslem je zabránit skonu Terri Schiavové, kterou lékaři už 15 let udržují uměle při životě. Zákon vzápětí nabyl platnost, když ho podepsal i prezident George W. Bush. Zákon je fakticky politickým důsledkem souboje mezi manželem pacientky a jejími rodiči, který vyvolal velkou pozornost americké veřejnosti.

Foto: Jiří Klicpera

Typická architektura 30. let pro státní budovy je viditelná i zde.

Článek

Floridský soudce minulý týden rozhodl, že Terri Schiavová může být od výživy odpojena, jak o to požádal její manžel. Rodiče pacientky se proti tomu postavili a usilují, aby umělá výživa pokračovala.

Ve Sněmovně reprezentantů zvítězili stoupenci zákona, který umožňuje rodičům jedenačtyřicetileté pacientky, aby se odvolali k federálnímu soudu. Ten se přitom odmítal k této citlivé záležitosti zatím vyjádřit. Senát vyslovil jednomyslný souhlas se zákonem již v neděli.

Pacientka by podle agentury AFP mohla být na umělou výživu napojena ještě dnes po případném rozhodnutí federálního soudce. Na přístrojích je Schiavová závislá od rozsáhlého srdečního záchvatu v roce 1990, kdy také utrpěla poškození mozku.

Její manžel tvrdí, že ona sama by nechtěla být udržována ve stavu, který soudem určení lékaři označují za vegetativní. To znamená, že přežívá na nejnižší biologické úrovni. Její rodiče naopak usilovali o to, aby zůstala na živu a tvrdí, že se její stav může rehabilitací zlepšit.

Zásah státu

"Obáváme se, že teď by stát mohl chtít mluvit do všech medicínských metod, jež mají přímou souvislost s udržením pacientova života," řekl Právu lékař a spisovatel Jiří Lamberk, který na Floridě působí jako anesteziolog téměř třicet let. "Tento velmi emocionální případ by tak dal nejkonzervativnějším silám do rukou trvalou kontrolu nad medicínskou etikou," varoval dříve.

"Každého pacienta se před operací ptám, jestli si přeje, aby v případě fatální komplikace byl nadále udržován při životě uměle," vysvětlil Lamberk.

Zmínil ovšem i případy, kdy jeho operační tým na vlastní zodpovědnost zachránil krevní infuzí život pacientovi, jemuž to jeho náboženské přesvědčení zakazovalo. Zachráněný lékařské rozhodnutí dodatečně přivítal. V Terriině případu je však šance na zlepšení prakticky nulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám