Hlavní obsah

Covid měl podle prognóz Afriku zničit. Nestalo se

Právo, BBC, mcm

Když začala pandemie koronaviru dotírat na všechny části světa, zdálo se, že nejvíce postihne Afriku. Důvody pro takový odhad vypadaly přesvědčivě: přetížené zdravotní systémy na kontinentu, špinavé slumy, kde žije polovina obyvatel afrických měst, chybějící testovací kapacity a desítky milionů lidí, jejichž imunitu narušil AIDS a další nemoci.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uplynulo však více než půl roku a očekávaná katastrofa nenastala. Afrika samozřejmě provádí méně testů na koronavirus než jiné části světa. Větší testování by snad odhalilo, že epidemie ji zasáhla více, než je známo. Zatím Afrika vykazuje jen 1,8 milionu nakažených, 11krát méně než obě Ameriky a šestkrát méně než Evropa.

Jedna příčina nevysvětlí vše

Důležité ale je, že z černého kontinentu nepřicházejí žádné signály prudkého růstu úmrtnosti. Statistici sice zjistili během pandemie vyšší počet úmrtí než za stejné období v předchozích letech, nárůst však není dramatický, vícenásobný.

V konžské věznici zemřelo hladem přes 50 vězňů

Svět

Má to daleko k původnímu odhadu WHO, podle nějž by letos mohlo na kontinentu zemřít s koronavirem až 300 tisíc lidí. „Dostali jsme dar času,“ vysvětluje si to Thumbi Mwangi, výzkumník z univerzity v keňském Nairobi, a dodává, že díky tomu „udělali spoustu příprav, které jiní neudělali“.

Jiní hledají zdůvodnění afrického „zázraku“ v dlouhodobějších, systémových faktorech. Nejčastějším vysvětlením je odlišná věková struktura: jen nepatrnému zlomku Afričanů je více než 80 let. Přitom v této věkové skupině je úmrtnost na covid-19 asi stokrát vyšší než u lidí po dvacítce.

Nejdřív virus, pak puč. Mise v Mali vyčkává

Domácí

Chikwe Ihekweazu, ředitel Nigerijského vládního centra pro kontrolu nemocí, upozornil, že většina pacientů s covidem v místních nemocnicích je ve věku 31 až 40 let.

Kevin Marsh a Moses Alobo, kteří působí na Africké akademii věd, ale tvrdí, že věk vše nevysvětlí. Jako příklad uvádějí Keňu. Kdyby její obyvatelstvo bylo ve stejném věku jako Evropané, měla by tato padesátimilionová země asi 32 tisíc obětí. Pokud by se vzal v potaz daleko nižší průměrný věk tamních obyvatel, měla by mít přes pět tisíc mrtvých. Zatím země, která se snažila rozsáhle testovat a odhalovat oběti s covidem, vykazuje asi tisíc mrtvých.

Draze získaná zkušenost

Vědci poukazují na další faktory, jež mohou v Keni a dalších afrických zemích zmírňovat průběh pandemie. Patří k nim nejen vysoký počet Afričanů žijících stále na venkově, kde se nemoc šíří pomaleji, ale třeba i klima: při vyšších teplotách a vlhkosti je počet obětí výrazně nižší.

Jihoafrická republika se otevřela turistům, ale zdaleka ne všem

Cestování

Studie provedená v pětapadesáti zemích světa navíc ukázala, že země, kde byly děti očkovány proti tuberkulóze starou vakcínou BCG, mají nižší počet obětí s covidem. A v Africe, kde je tuberkulóza stále velkou hrozbou, se proti ní očkuje stále.

Reklama

Výběr článků

Načítám