Hlavní obsah

V konžské věznici zemřelo hladem přes 50 vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

Ve věznici na severu Konga letos zemřelo hlady přes 50 trestanců. Podle OSN i místních úřadů, jež citovala agentura Reuters, je příčinou nedostatečné vládní financování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

OSN považuje konžské věznice za jedny z nejpřeplněnějších na světě. Vězni tam žijí v mizerných podmínkách a dostávají malé potravinové příděly.

Ve věznici v Bunii na severovýchodě země letos hlad usmrtil 52 lidí. Zařízení funguje na 500 procent své kapacity.

Zemřel brutální velitel věznice Rudých Khmerů zvaný Duch

Svět

Starosta města Fedrinand Fimbo situaci označil za „velmi znepokojující”. Trestanci jsou podle něj podvyživení a odpovědnost za to nese vláda. Prezident Felix Tshisekedi nedávno řekl ministrům, že se osobně postará o to, aby věznicícm v Kongu nedošlo jídlo a potraviny.

Camille Zonzi, který věznici v Bunii řídí, řekl, že vláda na jednání minulý týden slíbila, že uhradí vězeňské výdaje za tři měsíce, ale zatím tak neučinila.

Uzbek dostal za teroristický útok v tureckém klubu 40 doživotních trestů a dalších 1368 let

Evropa

Podle organizace Human Rights Watch (HRW) je nedostatek jídla dán tím, že se do věznic dodávají potraviny podle jejich předpokládané kapacity, nikoli podle skutečné obsazenosti. Thomas Fessy, který pro HRW v Kongu pracuje, řekl, že od ledna věznice nakupují potraviny a základní potřeby na úvěr. Podle něj zemřou další vězni, pokud vláda nezasáhne a neposkytne pomoc.

Věznici v Bunii 4. září nakrátko ovládlo asi 100 členů místních milicí a požadovalo propuštění svých kolegů. Podle Fimba to ale nesouviselo se situací kolem nedostatku potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám