Hlavní obsah

CIA varovala Brity před argumentací útokem za 45 minut

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americká CIA varovala britskou vládu, aby do své zářijové zprávy o Iráku nedávala pasáž týkající se irácké připravenosti zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut. Tento argument výrazně přispěl k veřejné podpoře války proti režimu Saddáma Husajna. Ve čtvrtečním vydání to s odvoláním na oficiální zdroje uvedl britský list The Guardian.

Foto: Martin Smrček

ilustrační foto

Článek

Právě tato sporná argumentace stojí u kořene aféry spojené s nedávnou smrtí zbrojního experta Davida Kellyho, který tento krok vlády údajně kritizoval v rozhovoru s reportérem stanice BBC Andrewem Gilliganem. 45 minutová "klauzule" se stane předmětem vyšetřování, které právě zítra zahajuje nezávislý soudce lord Hutton.

Argument prý do zprávy protlačil mediální poradce

CIA nepoužila podobný argument v žádné ze svých zpráv o Iráku, podotkl The Guardian. Podle informací listu britské ministerstvo zahraničí seznámilo CIA s obsahem zářijové zprávy přesně v den, kdy ji viděl i Blairův mediální poradce Alastair Campbell. Tomu někteří připisují odpovědnost za to, že do zprávy bylo proti vůli výzvědných služeb vloženo "přikrášlení" týkající se 45 minut. Campbell jakoukoli vinu odmítá, nicméně již několikrát uvedl, že pomýšlí na svou rezignaci.

Osud vlády a BBC je v Huttonových rukou

Celá Británie nyní sází na lorda Huttona. Třiačtyřicetiletý právník, který se narodil v severoirském Belfastu, zasvětil právu téměř celý svůj život. V roce 1997 se stal law lordem, čili členem Sněmovny lordů, která slouží i jako Nejvyšší soud.

A právě on nyní stojí v čele týmu, který vyšetřuje celou aféru spojenou s Kellyho úmrtím. Hutton v pátek v přímém přenosu zveřejní pravidla a rozsah vyšetřování. Tím to ale skončí. Další slyšení budou probíhat již bez přítomnosti televizních kamer a až po Kellyho pohřbu. Ten rodina stanovila na středu.

Výpověď před vyšetřovací komisí přislíbil i premiér Blair, který se chystá na dovolenou na Barbados. "Pokud to bude nutné, dovolenou přeruším," ujistil Blair. Podle dostupných informací se však zdá, že Hutton ministerského předsedu předvolá až v září. "Osud vlády a BBC leží nyní v rukou lorda Huttona," shodují se mnozí.

Reklama

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám