Hlavní obsah

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční svět. Kurz britské libry se totiž ráno vůči dolaru snížil na zhruba tříměsíční minimum (kolem 1,5776 USD).

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Britské platidlo oslabovalo také vůči euru. Jeho kurz klesl nejníže od počátku června. Ačkoli se později při obchodování na asijských trzích pokles libry mírně zotavil, nikdo nepochybuje o tom, že další vývoj na politické scéně bude mít na libru rozhodující vliv.

Kauza je stále obestřená tajemstvím

Celá aféra související s Kellyho sebevraždou je stále zahalena tajemstvím a spekulacemi. Byl to tlak zvláštních služeb, kterému vědec podlehl? Či doplatil snad na svoji důvěru v BBC? Jasno má do celé kauze přinést nezávislé vyšetřování. Tým vyšetřovatelů a právníků pod vedením Lorda Huttona se zaměří na dvě věci.

"V první řadě chceme zjistit, jak se Kellyho jméno dostalo na veřejnost. Šetřit budeme i to, co přesně Kelly sdělil reportérům BBC v souvislosti s iráckými zbraněmi hromadného ničení. Naše vyšetřování bude nezávislé," sdělil včera novinářům Hutton. "Vláda mi přislíbila plnou spolupráci. Chci dojít k závěru, co nejrychleji to bude možné," dodal. Svou výpověď je připraven poskytnout také premiér Tony Blair.

Blair pod palbou kritiky

Právě ten nyní čelí nepochybně jedné z nejvážnějších krizí své vlády. "Máte krev na rukou, pane premiére?" zeptal se Blaira v sobotu na tiskové konferenci v Tokiu jeden britský novinář. Deník The Times uvedl, že Blaira otázka viditelně zaskočila a po celých deset vteřin ze sebe nevypustil ani hlásku.

Na dotazy týkající se Kellyho smrti pak odmítl odpovědět. Veřejnost i opozice stále častěji volají po jeho rezignaci. Britský konzervativní deník The Daily Telegraph včera zveřejnil výsledky průzkumu společnosti YouGov, podle něhož 39 procent respondentů žádá Blairovo odstoupení. Skóre je téměř vyrovnané, neboť 41 procent Britů podporuje jeho setrvání v úřadu.

Jedno je však naprosto jisté. Názor na premiéra se v očích britské veřejnosti po Kellyho smrti zhoršil, uvádí 59 procent dotázaných. O rezignaci Blair neuvažuje. Odstoupení se brání i ministr obrany Geoff Hoon. Zatím jedinou hlavou, která v celé aféře padne, bude pravděpodobně Blairův mediální poradce Alastair Campbell, který je rovněž jedním z aktérů v celé záležitosti. "Podám demisi, až celá záležitost skončí a až očistím své jméno," cituje Campbella list The Independent.

Prestiž BBC v sázce

Terčem kritiky se stala i veřejnoprávní mediální společnost BBC. Čeká ji asi ten nejčernější týden v její 76leté historii. V sázce je hodně. Především dobré jméno BBC a její celosvětová reputace. Na BBC totiž padá stín viny za to, že svým odmítnutím potvrdit, zda je Kelly zdrojem jejích informací, na něj zvyšovala tlak a pomáhala poškozovat jeho reputaci. To ho mohlo vést až k sebevraždě.

Výsledek vyšetřování proto může určit budoucí fungování veřejnoprávní televize, která ročně na koncesionářských poplatcích získá 2,66 miliard liber (119 miliard korun). Podle včerejšího deníku The Guardian jsou někteří zaměstnanci BBC nespokojeni s postupem vedení.

List také odhaluje, že předseda BBC Gavyn Davies a generální ředitel Greg Dyke (oba bývalí sponzoři vládní Labouristické strany) prý odmítli kompromis s vládou, který by možná mohl zabránit Kellyho sebevraždě. Oba údajně odmítli setkání, které jim premiérův úřad nabídl. Báli se, že by tak ohrozili nezávislost BBC. Teprve poté bylo odhaleno Kellyho jméno a vědec byl předvolán do parlamentu, kde jej někteří poslanci veřejně zesměšňovali. A pak zřejmě spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám