Hlavní obsah

Čeští záchranáři zřejmě zůstanou v Íránu až do úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÁM

Čeští záchranáři mají za sebou druhý perný den, během kterého vyprošťovali mrtvé zasypané při pátečním zemětřesení v jihovýchodním Íránu. Únava je znát nejen na nich samotných, ale také na čtyřech psech, jejichž čich otupuje zápach z mrtvých těl, který se šíří zdemolovaným městem Bám. Domů by měli odcestovat až v úterý.

Foto: Milan Haluška
Článek

"V tento okamžik je šance na to, že by někdo mohl přežít, téměř nulová. Obyvatelé, které tlačí čas, už nejsou tak ukáznění jako na začátku. Naši záchranáři musejí chodit od domu k domu a místní je nenechají odpočinout," informovala dnes Novinky mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Češi, kteří vstávali v půl páté ráno, nalezli dnes osmnáct mrtvých těl. Potýkali se především s tím, že neměli k dispozici podrobnou mapu města a orientovali se pouze podle plánku v turistickém průvodci. Museli se také rozdělit na dvě skupiny, každá měla dva psy. Záchranáři pak podle Zaoralové s jejich pomocí označili místo, kde tělo některé z obětí leží, a íránští dobrovolníci je s lopatami vyhrabali. "Vzhledem k tomu, že domy byly postavené z písku a hlíny, nedala se použít těžká vyprošťovací technika," vysvětlila Zaoralová.

Na Silvestra budou doma

Organizace spojených národů oznámila, že pátrání po lidech, kteří mohli přežít, skončí už dnes v noci. O odjezdu našich záchranářů se bude jednat až zítra, kdy se bude dohadovat přesné místo i čas, kdy pro ně přiletí letadlo z Prahy. "Letadlo odletí nejpravděpodobněji v noci na úterý, či v úterý ráno. Původně mělo letět prázdné, ale nakonec se našla rezerva 6 miliónů korun, za které se nakoupí humanitární pomoc," sdělila dál mluvčí. Peníze budou použity především na léky, čistící tablety do vody a stany.

Záchranáři však do té doby budou ve vyprošťovacích pracích pokračovat.

Mezinárodní pomoc

Rusko - 122 záchranářů a zdravotníků

Rakousko - 100 až 120 záchranářů

Ukrajina - 100 záchranářů

Turecko - 94 záchranářů

Francie - 70 záchranářů

Dánsko - 55 záchranářů

Jižní Afrika - 50 záchranářů

Německo - 40 záchranářů

Čína - 43 záchranářů

Slovensko - 35 záchranářů

Portugalsko - 32 záchranářů

Polsko - 28 záchranářů

Řecko - 25 záchranářů

Norsko - 25 záchranářů

Finsko - 24 záchranářů

Bulharsko - 23 záchranářů

Česká republika - 18 záchranářů

Nizozemsko - 9 záchranářů

Španělsko - 8 záchranářů

Lucembursko - 5 záchranářů

Japonsko - 5 záchranářů

USA

Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Počet obětí íránského zemětřesení roste

Guvernér provincie Kermín Mommamad Alí Karím uvedl, že páteční zemětřesení o síle 6,3 stupňů Richterovy škály, které postihlo v 5:28 místního času jihovýchod...

Výběr článků

Načítám