Hlavní obsah

Český pavilon v Dubaji finišuje a věří si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až prvního říjnového dne vpustí Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji s ročním zpožděním do areálu první návštěvníky, český pavilon bude připraven vyniknout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Expo 2020

Článek

Ve chvílích, kdy čtete tyto řádky, přípravy dosprintovaly do cílové roviny. Přesněji řečeno: finišuje finiš. Budovu i její okolí ovládl čilý ruch a ve čtyřicetistupňových vedrech a pouštním vzduchu se měli co ohánět zástupci českých firem a kmitali i dělníci především z Indie a Pákistánu, kteří si v Dubaji vydělávají na živobytí.

Veškeré úsilí směřuje k tomu, aby co nejdříve mohlo padnout ono kouzelné slůvko „hotovo“, tedy pokud jde o instalaci lákadel pro hosty zvědavé, čím se Česko vytáhne. „Na sklonek září chystáme klíčovou zatěžkávající zkoušku – plnohodnotný provoz včetně restaurace,“ sdělil Právu Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na EXPO. Kousek Česka v Emirátech získal pět desítek partnerů, ale někteří zastřešují několik dalších, takže v úhrnu se stane platformou pro stovku českých firem, institucí a výzkumných ústavů. Myslí se na vše – česká hodinářská manufaktura Bohematic připravila dvě edice hodinek. Pro VIP dárkový servis limitovanou edici hodinek Graphic Sutnar  EXPO 2020 Dubai. Pro návštěvníky limitovanou sérii s motivem sokola a lva Graphic Sutnar Falcon.

ČESKO A EXPO 2020 Sklenice z pouště bude plná

Kultura

Náznaky, že se Češi neztratí, se množí – od toho, že pořadatelé hovoří o zápisu některých exponátů do Guinnessovy knihy rekordů až po fakt, že pavilon už „okukují“ zástupci agentury Dubai Tourism.

Voda ze vzduchu i ocelový gigant

Ačkoli nevypočitatelná pandemie koronaviru se postarala o roční skluz výstavy, většina pilířů národní prezentace nazvané Český sen odolala. To platí především o skvostu číslo jedna. Říkají mu Solar Air Water Earth Resource (S. A. W. E. R), hovorově sawík. Chytá vlhkost z okolního ovzduší, má denně vykouzlit až 800 litrů vody. V rozpálené poušti hotová vzácnost. Navíc si úplně vystačí se solární energií, nepotřebuje jedinou kilowatthodinu ze sítě.

Stvoří oázu i v dunách. Vyrobená voda zkropí zahrady kolem pavilonu, vlastně umělé oázy
Lenka Maršálková, manažerka marketingu a komunikace české účasti

Pěti českými patenty a inovacemi se pod něj podepsali vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT a jejich kolegové z Akademie věd. „Stvoří oázu i v dunách. Vyrobená voda zkropí zahrady kolem pavilonu, vlastně umělé oázy,“ podotýká Lenka Maršálková, manažerka marketingu a komunikace české účasti.

Když změna, tak k lepšímu. Z Mraku, který stíní pavilon a prorůstá jím, se stala největší ručně zhotovená ocelová skulptura na světě. Bioplast, původní materiál, totiž pohořel, protože má nevyhovující vlastnosti pro případ požáru a nevychází s normálním plastem. Sochař Jan Dostál tudíž stvořil obra vysokého takřka devět metrů a širokého 26 metrů a spotřeboval devět kilometrů nerezových trubek a 17 tun nerezového materiálu.

Do třetice ještě jedna senzace a rovnou v podobě světové premiéry. Zatím se skrývá pod plachtou. „Firma Průša Research, která dnes ovládá desetinu světového trhu, představí hned na startu čili 1. října zcela novou generaci svých 3D tiskáren. Vše je připraveno, ovšem dobře skryto, protože nové řešení by bylo patrné i z fotografie,“ přiblížil médiím Potužník.

EXPO není olympiáda

A high-tech přijde ke slovu i při protipandemických opatřeních. „Vzduch budeme v pavilonu pravidelně dezinfikovat fogátorem nové generace, který viry likviduje s pomocí nanotechnologií a v podstatě bez chemie, ale bez ohleduplnosti a odpovědnosti všech návštěvníků za sebe a za druhé se EXPO neobejde,“ dodává Potužník. „Bez diváků šlo uspořádat olympijské hry, Světová výstava bez nich smysl nemá.“

Lidé starší 18 let budou moci vstoupit do areálu pouze v případě, že budou očkovaní proti covidu-19 nebo se prokážou negativním testem na koronavirus z posledních 72 hodin. Oznámila to Rím Hášimíová, výkonná ředitelka výstavy. V minulých měsících organizátoři tvrdili, že podmínkou vstupu nebude očkování ani negativní testy.

Od října do března

Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji se odehraje od 1. října 2021 do 31. března 2022. Ujít si ji nenechá 200 vystavujících – států, organizací, uskupení i firem. Dubaj na přípravu utratila částku rovnající se polovině ročního rozpočtu Česka. Český pavilon se nachází na pozemku s plochou 2200 metrů čtverečních. Stejně jako na EXPO 2015 v Miláně je první u jednoho z hlavních vchodů na výstaviště. Stavba spolykala zhruba 90 milionů korun. Vláda přidělila v roce 2017 na českou účast 160 milionů. Loni přidala dalších 25 milionů, další finance poskytnou soukromé firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám