Hlavní obsah

Čaputová: Vládní krize se vyřeší až koncem léta

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová konstatovala, že současná vládní krize není dílem náhody. „Je to důsledek velmi konkrétních událostí, kroků a vyjádření, jejichž podcenění vedlo k tomu, že náš stát čelí velkým vnějším problémům a vnitřní nestabilitě,“ uvedla prezidentka po pátečním jednání s premiérem Eduardem Hegerem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Čaputová

Článek

Hlava státu upozornila, že dva roky po parlamentních volbách prožívá Slovensko už druhou vážnou vnitropolitickou krizi.

„Tato krize se odehrává v kontextu jiných globálních problémů, jako je pandemická krize, bezpečnostní krize, energetická krize a inflace, která má své sociální a ekonomické dopady,“ upozornila Čaputová.

„Vnější krize si nevybíráme, ale za ty vnitřní zodpovídáme. Za vládní krizi v plném rozsahu odpovídá vláda a já očekávám její brzké vyřešení,“ dodala prezidentka.

Bizarní policejní rekonstrukce v kanceláři slovenského premiéra: Jak Fico s Kaliňákem kuli pikle proti Kiskovi

Evropa

Heger chce do konce léta jednat s koaličními partnery a finální rozhodnutí k vládní krizi očekává až poslední dny nebo hodiny před vypršením ultimáta strany Svoboda a Solidarita (SaS). Strana ministra hospodářství Richarda Sulíka požaduje odchod ministra financí Igora Matoviče (OLaNO) z vlády, jinak koncem srpna podají čtyři ministři za SaS demisi. Heger zdůraznil, že Matoviče z funkce neodvolá, a na adresu SaS poznamenal, že strana upřednostnila vlastní zájmy před zájmy země.

Předseda vlády by chtěl zachovat čtyřkoalici, proto nevylučuje novou koaliční smlouvu, ale připustil také vznik menšinové vlády bez SaS. „Věřím, že léto poslouží na to, aby opadly emoce,“ dodal Heger.

Na Slovensku trvá vládní krize, nikdo nechce ustoupit

Evropa

Strana SaS vypověděla začátkem července koaliční smlouvu. „Pokud nedojde k dohodě o nové koalici do 31. srpna 2022, čtyři ministři SaS podají demisi,“ uvedl Sulík. Možnost vytvoření nové vládní koalice podmiňuje SaS tím, že součástí nové vlády nebude současný ministr financí Matovič (OLaNO).

„Tak jako dosud se už ani při nejlepší vůli pokračovat nedá. Matovič rozeštvává společnost a je největším problémem naší koalice. Fungování koalice poškozuje člověk, který se nedokáže ovládat,“ dodal Sulík.

Sulíkova strana obviňuje expremiéra Matoviče, že svými návrhy z postu ministra financí rozvrací veřejné finance. Vyčítá mu rovněž, že při prosazování svých návrhů v parlamentě využil podporu poslanců, kteří se do parlamentu dostali na kandidátce extremistické Lidové Strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. „Veto prezidentky prolomil pomocí fašistů,“ upozornil Sulík.

Výběr článků

Načítám