Hlavní obsah

Na Slovensku trvá vládní krize, nikdo nechce ustoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvrat ve slovenské vládní krizi nepřineslo ani víkendové jednání mezi premiérem Eduardem Hegerem (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) a předsedou strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richardem Sulíkem. SaS nadále trvá na odchodu ministra financí Igora Matoviče (OLaNO) z vlády a nejsilnější vládní strana to odmítá.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

I když po sobotním jednání Heger–Sulík nevydali žádné společné prohlášení, k výsledkům jejich setkání se v neděli nepřímo vyjádřili další politici obou vládních stran. Předsedkyně poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v televizi TA3 potvrdila, že strana trvá na odchodu Matoviče z vlády.

Předseda poslaneckého klubu OLaNO Michal Šipoš však potvrdil, že strana Matoviče z vlády nestáhne. „Pro nás je to červená čára,“ dodal Šipoš.

Zemanová reagovala prohlášením, že pak musí OLaNO zvážit, s kým chce vládnout dál a zda se dál chce dohadovat s extremisty.

Čas do konce srpna

Heger považuje za jediné možné řešení pokračování čtyřkoalice a domnívá se, že Richard Sulík by měl udělat krok vzad. „Předseda vlády bude v průběhu léta diskutovat s partnery za zavřenými dveřmi a veřejnost obeznámí až s konečným výsledkem,“ uvedl úřad vlády.

Slovensko míří k menšinové vládě, odhaduje Sulík

Zahraniční

SaS před časem vypověděla koaliční smlouvu a pro pokračování ve vládě žádá Matovičův odchod. Sulík řekl, že pokud Matovič z vlády neodejde a do 31. srpna nevznikne nová koaliční smlouva, čtyři ministři za SaS podají demisi.

Podle politologa Tomáše Koziaka naděje na kompromis stále existuje. „Jsem přesvědčený, že odchod SaS z vlády by znamenal předčasné volby,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám