Hlavní obsah

Bizarní policejní rekonstrukce v kanceláři slovenského premiéra: Jak Fico s Kaliňákem kuli pikle proti Kiskovi

Bratislava

Národní kriminální agentura (NAKA) provedla v úterý na úřadě vlády a přímo v zasedačce slovenského premiéra rekonstrukci událostí z roku 2017. Přímo na úřadě vlády se mělo tehdy konspirovat proti tehdejšímu prezidentovi Andreji Kiskovi, aby ho bylo možné obvinit z daňového podvodu při financování jeho prezidentské kampaně a tím hlavu státu zdiskreditovat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na jednáních se špičkami policie se měli setkat tehdejší premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) a tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr). Policie oba obvinila ze založení zločinecké skupiny a zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Stejnému obvinění čelí také někdejší šéf policie Tibor Gašpar a podnikatel Norbert Bödör. Proti nim svědčí jako spolupracující obviněný bývalý ředitel kriminálního úřadu finanční správy Ľudovít Makó a exšéf finanční správy František Imrecze. Oba byli přizváni ke zmíněné rekonstrukci na úřadě vlády.

Makó vyšetřovatelům řekl, že na setkáních na úřadě vlády byli Fico, Kaliňák, Gašpar, Bödör, Imrecze a on. „Fico říkal, že Kiska je daňový podvodník,“ uvedl Makó.

Čaputová povolila službu čtyř Slováků v ukrajinské armádě

Evropa

K případu se na sociální síti vyjádřil také exprezident Kiska. „Když jsem jako prezident řekl, že Slovensko bylo za Fica mafiánským státem, netušil jsem, v jakém marasmu se naše země nachází. Premiér společně s ministrem vnitra a policejním prezidentem plánovali diskreditaci prezidenta republiky. Věřím, že orgánům činným v trestním řízení se podaří objasnit, co přesně se dělo a viníci budou potrestání,“ uvedl bývalý prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám