Hlavní obsah

Bývalý slovenský elitní prokurátor půjde na 8 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský nejvyšší soud poslal v úterý na 8 let do vězení bývalého elitního prokurátora Dušana Kováčika. Dostal také finanční trest ve výši 100 tisíc eur (2,5 milionu korun). Kováčik byl shledán vinným z korupce a z vynášení utajovaných materiálů prokuratury. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Dušan Kováčik před soudem v létě 2021

Článek

Nejvyšší soud naopak zrušil rozsudek v části spolupráce Kováčika s mafiánskou skupinou a zmírnil loňský rozsudek nižší instance, který mu vyměřil 14leté vězení. Obžalobě se však nepodařilo prokázat, že Kováčik spolupracoval s mafiánskou skupinou Takáčovci.

Kováčik, který byl šéfem speciální prokuratury v létech 2004 až 2020, se stal nejvýše postaveným představitelem slovenské justice, který byl odsouzen. Ve vazbě si už odseděl jeden a půl roku, které se mu do trestu započítávají.

Rozsudek je pravomocný, Kováčikův obhájce Erik Magál však nevyloučil podání ústavní stížnosti nebo stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva.

Foto: Profimedia.cz

Justiční stráž přiváží Dušana Kováčika z vazby k soudu, červenec 2021.

Při příchodu k soudu Kováčik řekl, že očekává své osvobození a zrušení původního rozsudku.

Předseda senátu nejvyššího soudu Peter Štift však během čtení rozsudku konstatoval, že senát nemá pochybnosti o tom, že Kováčik vzal úplatek. „Soud má prokázáno, že skutek se stal a spáchal ho obžalovaný,“ uvedl.

Prokurátor 61:0

Úplatek byl odměnou za to, že Kováčik měl působit na svou podřízenou prokurátorku, že nepodá stížnost proti propuštění bosse skupiny Takáčovců Ľubomíra Kudličky na svobodu.

Bývalý slovenský elitní prokurátor dostal 14 let

Evropa

Obžaloba Kováčika z korupce stála na události z roku 2017. Tehdy ještě elitní prokurátor přišel do banky a na svůj účet vložil 204 tisíc eur (pět milionů korun) v hotovosti. Banka sice policii nahlásila podezřelou operaci, ta se ale případem vůbec nezabývala. Podle obžaloby šlo právě o peníze z úplatku.

Ve slovenských médiích si Kováčik vysloužil přezdívku „pan 61:0“ za to, že během několika let nepodal obžalobu v žádném z případů, na jejichž vyšetřování jako prokurátor dohlížel. Proto jej tisk označoval i za zametače kauz.

V rámci očisty justice po parlamentních volbách v roce 2020 bylo na Slovensku obviněno z korupce nebo ze zneužití pravomocí veřejného činitele už celkem 15 soudců. Byla mezi nimi například bývala náměstkyně ministra spravedlnosti Monika Jankovská, bývalá místopředsedkyně nejvyššího soudu Jarmila Urbancová, bývalá soudkyně Miriam Repáková nebo bývalý soudce Richard Molnár a další.

Opoziční strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica označila Kováčika za první politickou oběť Matovičova režimu. „Kováčik se stal první obětí brutálního zneužívání trestního práva k politickým cílům,“ uvedla strana Směr v reakci na rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám