Hlavní obsah

Bývalý šéf FBI: proti al-Kajdá jsme měli svázané ruce

Právo, CNN, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) měl bez rozšířených pravomocí před 11. zářím v razantnějším postupu proti teroristům značně svázané ruce. Vyplynulo to z úterní výpovědi, již před komisí Kongresu pro vyšetřování útoků proti USA učinil bývalý šéf FBI Louis Freeh (1993-2001).

Foto: internet

Dalo se 11. září předejít? Řeší nyní USA.

Článek

Klasické postupy při vyšetřování a stíhání teroristů před 11. zářím nebyly podle něj ideálním řešením, nicméně byly tím nejlepším, co mohl FBI dělat v situaci, kdy ještě nebyla vyhlášena válka Usámovi bin Ládinovi a jeho organizaci al-Kajdá.

"Zatykače, z nich dva na bin Ládina v jižním obvodu New Yorku, by ho neodstrašily od toho, co se stalo 11. září," řekl Freeh.

Po něm týž den vypovídali exministryně spravedlnosti Janet Renová a jejich nynější nástupci Robert Mueller (FBI) a John Ashcroft. "Používali jsme předvolání velké poroty a zatykače pro boj s nepřítelem, který nasadil sebevražedné čluny proti našim válečným lodím," odpověděl Freeh na otázku, proč FBI dovolila 19 teroristům-únoscům vstoupit na území USA.

Nebyli lidé, chyběly finance

Před 11. zářím neměl FBI ani dostatečný rozpočet, ani potřebný analytický tým včetně jazykově vybavených pracovníků, upozornil bývalý ředitel s tím, že na jejich najímání bylo dokonce uvaleno 22měsíční embargo.

Jeho opakované žádosti zaměstnat lidi ovládající arabštinu a farsí zůstaly nevyslyšeny, protože FBI nebyla s to nabídnout dobré platy. V předběžné zprávě o činnosti FBI vydané před včerejším slyšením komise uvedla, že informační systémy úřadu byly tak špatné, že agenti zřídka věděli, na čem pracují kolegové a analytici neměli na čem pracovat.

Agenti byli podle komise hodnoceni podle počtu zatčení, obvinění a stíhání, o něž se zasloužili, přičemž oblasti, jako jsou boj s terorismem a kontrarozvědka, jež tradičně končí menším počtem dopadení, se přehlížely jako "stojaté vody".

"V naší letecké a vnitřní bezpečnosti, v imigraci a tak dále došlo k tak do očí bijícím selháním, že pokud by tyto instituce plnily práci, o níž si Američané mysleli, že ji plní, dal by se útok odvrátit," prohlásil člen komise John Lehman.

Ashcroft selhal

Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Johna Ashcrofta selhalo v boji proti terorismu v měsících, které předcházely útokům na New York a Washington. K tomuto předběžnému závěru dospěla komise, než včera ministra vyslechla. Jeho resort totiž vydal 10. května 2001 seznam svých priorit, ale potírání teroristické hrozby tam vůbec nezmínil.

Úřadující ředitel FBI Thomas Pickard, nástupce Freeha, dostal 10. září 2001, tedy den před vražednými útoky, zamítavé stanovisko ministerstva na zvýšené financování boje proti terorismu.

Prezident George W. Bush přitom tvrdil, že protiteroristický boj byl jednou z priorit právě nastupující administrativy. List The Washington Post nedávno odhalil, že jeho bezpečnostní poradkyně Condoleezza Riceová měla právě 11. září přednést projev, v němž za hlavní označila protiraketovou obranu, nikoli hrozbu ze strany islámských extremistů.

Reklama

Související články

Komise o 11/9 začala vyslýchat ministry

Přední ministři vlády prezidentů George W. Bushe i jeho předchůdce Billa Clintona začali včera ve Washingtonu svědčit před nezávislou vyšetřovací komisí, která...

Komise 11. září se v USA obává cenzury

Obavu z cenzurování a zpoždění závěrečné zprávy komise pro vyšetření teroristického útoku 11. září 2001 Bílým domem vyjádřil v neděli její republikánský...

Výběr článků

Načítám