Hlavní obsah

Britské speciální síly se v Afghánistánu podílely na podezřelých zabitích

– Londýn

Příslušníci britských speciálních jednotek SAS se v Afghánistánu podíleli na podezřelých zabitích. Týmy SAS údajně zabíjely neozbrojené zajatce a falšovaly důkazy v hlášeních nadřízeným, konkrétně například umístěním zbraně k tělu zabitého na místě provedené akce, aby to vypadalo, že oběť byla ozbrojená. Podle investigace BBC, o níž v úterý stanice informovala na webu, britské jednotky takto údajně za půl roku zabily 54 osob.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

BBC analyzovala stovky stran provozních dokumentů SAS včetně hlášení z razií a přepadových misí v afghánské provincii Hílmand v letech 2010 a 2011.

Jednotlivci, kteří sloužili s týmy SAS, vypověděli, že viděli příslušníky SAS zabíjet neozbrojené lidi při nočních raziích a pak k tělu mrtvého umisťovat zbraň.

Několik zdrojů BBC řeklo, že týmy SAS mezi sebou soutěžily v tom, který provede více zabití.

Z interní e-mailové komunikace v nejvyšších místech speciálních jednotek vyplývá, že vedení mělo určitá podezření, ale nic neohlásilo vojenské policii, ačkoliv to je zákonná povinnost.

Ministerstvo obrany konkrétní obvinění nekomentovalo a uvedlo, že „odmítnutí komentáře by nemělo být vykládáno jako přijetí pravdivosti (těchto) obvinění”.

Mluvčí ministerstva obrany BBC řekl, že britské jednotky v Afghánistánu sloužily odvážně a profesionálně a „podle těch nejvyšších standardů“.

Jednotka SAS, na kterou se BBC soustředila primárně, operovala v provincii Hílmand, jedné z nejbezpečnějších v Afghánistánu, kde byly časté bombové útoky a ozbrojené přepady příslušníků Tálibánu.

SAS odpovídala operacemi ve snaze „zabít nebo zajmout” velitele Tálibánu a také se snažila narušovat sítě výrobců bomb.

Lója džirga hodnotí vládu tálibů. Smí se i kritizovat

Zahraniční

Operace standardně vypadaly tak, že lidé ze zpravodajské služby identifikovali cíle a SAS pak v noci v oblasti provedla razii.

Nejmenovaný zaměstnanec zpravodajské služby, přítomný u výběru cílů v roce 2011, ovšem uvedl, že na seznamech se snadno mohli objevit i civilisté, jelikož jejich sestavování bylo problematické a uspěchané.

„Zaměstnanci dali dohromady seznam lidí, kteří podle nich patřili k Tálibánu. Po krátké diskuzi byl SAS předán rozkaz ‚zabít nebo zajmout‘,“ uvedl zdroj.

„Neznamenalo to rovnou ‚zabijte je všechny‘, ale rozhodně byli pod tlakem. Soudy nad lidmi byly vykonávány rychle,“ pokračoval zpravodajec.

Když jednotka, obvykle s využitím vrtulníku, dorazila na místo, vyvedla všechny z budovy ven a svázala jim ruce. Jednoho ze zajatců, muže, pak vzali zpět do budovy, aby asistoval při prohlídce domu, což je běžný postup, uvedla BBC.

Důstojníkům speciálních jednotek začalo být později podezřelé, jak často se v hlášeních o razii objevuje, že dotyčný se při prohledávání domu pokusil na příslušníky SAS například zaútočit granátem, „natahoval se po pušce za závěsem” nebo „sáhl za matraci, vytáhl granát a pokusil se jej hodit“, takže bylo nutné jej zneškodnit.

„Naštěstí (ten granát) ale nevybuchl,” stojí v interní e-mailové komunikaci vedení SAS.

„To už je po osmé, co se to stalo... To prostě nevymyslíš!” psali si mezi sebou důstojníci vedení speciálních jednotek. V jiných e-mailech hovoří o zprávách z misí jako o „neuvěřitelných” a mluví o „posledním masakru” jednotky SAS.

Žádné podezření ani důkazy však nebyly předány vojenské policii. Podle zjištění BBC byly obavy důstojnického sboru založeny do složky s názvem „Neoficiální informace o mimosoudních zabitích”, která byla přístupná jen několika vysoce postaveným důstojníkům.

Inkriminovanému týmu SAS bylo v Afghánistánu povoleno nasazení na dalších šest měsíců v roce 2012.

Zemřel příslušník jednotky Alfa, který zabil afghánského vládce

Svět

Novináři BBC navštívili několik domů, kde vojáci SAS provedli v letech 2010 a 2011 razie, při nichž došlo podle hlášení k přestřelce.

BBC po konzultaci s balistickými experty uvádí, že stopy po kulkách necelého půl metru od země ve stěně domů naznačují mnohem spíše zabití popravením než vzájemnou střelbu.

V roce 2014 zahájila vojenská policie operaci Northmoor zaměřenou na 600 údajných přečinů, kterých se dopustily britské jednotky v Afghánistánu, včetně zabití provedených SAS.

Vyšetřovatelé ale BBC řekli, že britská armáda jim bránila ve sběru důkazů. Operace Northmoor byla v roce 2017 omezena a v roce 2019 zcela uzavřena.

Podle ministerstva obrany nebyly nalezeny žádné důkazy o kriminálních činech. Členové investigativního týmu vojenské policie ale toto tvrzení odmítají.

Zpráva BBC o údajných přečinech britské SAS není první svého druhu.

V Austrálii například soudního vyšetřování v roce 2020 přineslo důkazy o 39 nezákonných zabitích provedených členy australských speciálních jednotek v Afghánistánu i používání metody nastražené zbraně k ospravedlnění zabití.

Reklama

Výběr článků

Načítám