Hlavní obsah

Britové proti Francii kvůli rybolovu: Odvolejte výhrůžky, máte 48 hodin!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Londýn

Přesně 48 hodin dává Británie Francii na to, aby přestala ostrovnímu království vyhrožovat v souvislosti se sporem kolem pobrexitových práv na rybaření v Lamanšském průlivu, vzkázala v pondělí britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle ní se Francouzi chovají „neférově“. Paříž, která má přesně opačný pocit, požaduje licence pro rybolov v britských vodách a vyhrožuje Britům sankcemi, pokud je nezíská.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně zahraničí Lizz Trussová

Článek

Francie tvrdí, že Británie znevýhodňuje francouzské rybáře při vydávání povolení k rybolovu v britských vodách. Francouzský prezident Emmanuel Macron očekává, že Britové během úterý vydají francouzským rybářům dostatečný počet licencí pro rybaření.

Pokud se tak nestane, hrozí Paříž sankcemi: odepře britským plavidlům přístup do francouzských přístavů a zvýší cenu elektřiny, kterou dodává na britský teritoriální ostrov Jersey, který má správu licencí pro rybáře na starosti.

Britové hrozí v rybí válce Francii odvetou

Evropa

V podstatě od odchodu Spojeného království z Evropské unie (EU) panují mezi oběma stranami nejasnosti ohledně podmínek pro rybaření.

Minulý týden se spor vystupňoval, když francouzské úřady zadržely britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného oprávnění. Londýn v souvislosti s tím mluvil o porušení mezinárodního práva

Francie zadržela britskou rybářskou loď

Evropa

Podle jerseyské i britské vlády je rétorika Francouzů nepřijatelná.

„Musí tyto výhrůžky odvolat. Jinak využijeme mechanismů v naší obchodní dohodě s EU a zakročíme,” uvedla ministryně zahraničí Trussová pro stanici Sky News.

Podle šéfky britské diplomacie se chovají Francouzi „neférově” a z toho důvodu má britská vláda právo spustit mechanismus na urovnávání sporů v dohodě o brexitu a požadovat po Francii kompenzace.

Je vidět, že Francouzi prostě absolutně ztratili důvěru ve Spojené království jakožto v partnera
Peter Ricketts, bývalý velvyslanec Spojeného království v Paříži

„Tato záležitost musí být vyřešena během následujících 48 hodin,” zdůraznila Trussová, která ještě do nedávna sloužila jako ministryně pro mezinárodní obchod.

Klimatická konference v Glasgow může skončit fiaskem, prohlásil Johnson

Zahraniční

Spor o rybolov je do jisté míry symbolický. Pro britskou ekonomiku představuje pouze 0,1 procenta HDP a pro EU asi 0,2 procent HDP.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK/AP

Emmanuel Macron bude příští rok obhajovat funkci prezidenta

Na dotaz, proč Francie vystupňovala dlouhotrvající spor právě teď  – uprostřed ostře sledované klimatické konference v Glasgow – odpověděla Trussová poněkud potutelně.

„Někdo by mohl říct, že to je kvůli blížícím se francouzským volbám. Někdo by mohl říct, že to je i kvůli dalším problémům,” řekla ministryně, zřejmě s odkazem na rozhořčení Francouzů ohledně nedávno zrušené smlouvy na dodání ponorek.

Vztahy mezi Británií a Francií jsou nyní velmi napjaté. „Co si já pamatuju, tak jsou teď vůbec v nejhorším stavu, co kdy byly,” řekl bývalý britský velvyslanec v Paříži Peter Ricketts. „Je vidět, že Francouzi prostě absolutně ztratili důvěru ve Spojené království jakožto v partnera,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám