Hlavní obsah

Klimatická konference v Glasgow může skončit fiaskem, prohlásil Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Ve skotském Glasgow v neděli začala 26. konference o změně klimatu (COP26), na které by se smluvní státy Pařížské dohody měly zavázat k navýšení ambicí z roku 2015. Podle britského premiéra Borise Johnsona hrozí jednáním krach, protože plány velkých států, jako je Čína, Rusko a Saúdská Arábie, na omezení emisí jsou nedostatečné.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson dorazil na konferenci v Glasgow

Článek

Zástupci zemí, které jsou klimatickými změnami existenčně ohrožené, přijeli na konferenci s jasným cílem: zajistit, aby nárůst teploty nepřekročil hranici 1,5 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí.

Nesmířím se s tím, že Marshallovy ostrovy za 50 let nebudou existovat. Nemyslím, že je přijatelné, aby kdokoli na tomto světě prostě nějaký stát takhle odepsal.
Tina Stegeová, klimatická vyslankyně Marshallových ostrovů

„Chci dosáhnout dohody, která udělá z 1,5 °C dosažitelný cíl. Pokud tento limit překročíme, tak je pro nás budoucnost nepředstavitelná,” řekla stanici Sky News Tina Stegeová, klimatická vyslankyně Marshallových ostrovů, státu nacházejícího se jen dva metry nad mořem.

„Nesmířím se s tím, že Marshallovy ostrovy za 50 let nebudou existovat. Nemyslím, že je přijatelné, aby kdokoli na tomto světě prostě nějaký stát takhle odepsal,” dodala. Upozornila, že je v zájmu celého světa ochránit lidi, kteří čelí klimatickým změnám „v první linii”.

Plán největšího producenta emisí je nedostatečný

V roce 2015 se 196 smluvních stran Pařížské dohody zavázalo, že „udrží zvýšení průměrné globální teploty výrazně pod hranicí 2 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí” a vyvinou úsilí o to, aby „nárůst teploty nepřekročil hranici 1,5 °C nad těmito hodnotami”.

Svět je na cestě ke katastrofě, tvrdí OSN. V Číně emise dál porostou

Evropa

Všechny země musí následně každých pět let předkládat, co v oblasti klimatu dělají. Tento termín připadl na minulý rok, kvůli koronavirové pandemii byla ale konference přeložena na letošek.

Pokud nevyjde Glasgow, tak to nevyjde celé.
Boris Johnson, britský premiér

Britský konzervativní premiér Johnson je ohledně konference značně skeptický. Před odjezdem na akci zkritizoval některé státy za to, že obrovsky znečišťují planetu skleníkovými plyny a „neodvádějí spravedlivý kus práce”, aby situaci napravily.

Konkrétně zmínil Čínu (1. největší znečišťovatel), Rusko (4. největší) a Saúdskou arábii (10. největší). Všechny tři státy se zavázaly k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2060, což je podle expertů zoufale pozdě.

„Jestli máme zamezit tomu, aby se z COP26 stal neúspěch, tak se tohle musí změnit. Budu upřímný. Pokud nevyjde Glasgow, tak to nevyjde celé,” prohlásil Johnson.

Zelený Johnson plánuje těžit na dalším ropném poli

Johnson byl ale obratem obviněn z pokrytectví kvůli plánům jeho vlády na zahájení těžby na ropném poli ve skotském Cambo. Odborníci a aktivisté se obávají, že v případě, že bude projekt schválen, budou Britové v očích světových partnerů za pokrytce a státy jako Čína nebo Rusko se jim akorát vysmějí.

V tuto chvíli je skutečnost taková, že se šance na splnění cíle 1,5 °C pomalu vytrácí. Planeta se už oteplila o více než 1,1 °C a podle současných prognóz, které berou v potaz současné plány na snižování emisí v příštím desetiletí, by se mělo oteplení do roku 2100 vyšplhat až na 2,7 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám