Hlavní obsah

Britové hrozí v rybí válce Francii odvetou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie ve sporu s Francií ohledně práv rybolovu v oblasti kanálu La Manche pohrozila Paříži odvetnými opatřeními, jestliže francouzská strana bude zadržovat britská plavidla nebo jim neumožní vplout do francouzských vod.

Foto: David Keyton, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Pokud to Francouzi udělají, můžeme i my hrát tuto hru. Vyhrazujeme si právo na přiměřenou reakci,“ varoval v rozhovoru pro BBC George Eustice, britský ministr životního prostředí.

Ministr reagoval na zadržení britské rybářské lodě Cornelis Gert Jan v přístavu Le Havre a na vykázání dalšího britského plavidla z francouzských vod s odůvodněním, že nemají potřebnou licenci. Obě lodě přitom dostaly pokuty.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová si mezitím předvolala francouzskou velvyslankyni v Londýně Catherine Colonnaovou, aby vysvětlila „nepřiměřená opatření“, která chce Paříž spustit od 2. listopadu.

Francouzští rybáři chtějí ohrozit britské Vánoce

Zahraniční

Francie zvažuje zavedení přísnější kontroly přicházejícího britského zboží nebo uzavření francouzských přístavů pro britské lodě a hovoří se i o přerušení dodávek elektřiny do Británie, jestliže jednání nepokročí.

Předvolání francouzské ambasadorky potvrdila také mluvčí britské vlády, podle níž „konfrontační mluva Francie neusnadňuje hledání řešení“.

Francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie řekl televizi France 2, že při jednáních mezi Paříží a Londýnem zatím nenastal v otázce rybářských licencí žádný pokrok. Je proto podle něj správné, že Francie zvažuje sankce vůči Británii.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton Francii podpořil a řekl, že její postoj chápe. Evropská komise od počátku stojí za členským státem EU, dodal Breton.

Spor o práva na rybolov v britských vodách po vystoupení Británie z EU se táhne už dlouho.

Británie s Francií ve válce o rybolov, k ostrovu Jersey míří lodě s děly a kulomety

Evropa

Unie a Británie se dohodly, že evropští rybáři smí nadále lovit v britských vodách, jestliže prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Podle Francie má ale Londýn příliš vysoké požadavky na dokumentaci a většinu žádostí, zejména francouzských rybářů, zamítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám