Hlavní obsah

Blinken: Amerika bude na agresivitu Ruska reagovat

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud se bude Rusko dále chovat bezohledně, pak budou Spojené státy reagovat. Po jednání ministrů zahraničí zemí G7 to řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken pro stanici BBC. Blinken prohlásil, že by si s Moskvou přál stabilnější vztah.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Prezident Biden opakovaně a jasně říká, že pokud se bude Rusko chovat bezohledně a agresivně, tak jako při kybernetickém útoku na solární infrastrukturu, nebo při vměšování se do našich voleb, nebo při chování k panu (Alexeji) Navalnému, pak budeme reagovat,” řekl Blinken.

Státy G7 vydaly po dvoudenním jednání komuniké, v němž Moskvu kritizují pro „nezodpovědné a destabilizační chování”, zejména pak v souvislosti s Ukrajinou a kybernetickými útoky.

Šéf americké diplomacie vyjádřil Česku podporu v kauze Vrbětice

Domácí

„Preferovali bychom stabilnější a více předvídatelný vztah,” řekl Blinken.

BBC v článku připomíná, že americký prezident Biden v únoru avizoval, že svému ruskému protějšku dal jasně najevo, že „dny, kdy se Spojené státy nebrání ruským agresivním krokům, jsou u konce”.

Cvičení skončilo. Mimořádné ruské posádky opouštějí hranice s Ukrajinou

Evropa

Šéf americké diplomacie zamířil do Kyjeva, kde se má ve čtvrtek setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Tomu v dubnu Biden vyjádřil „neochvějnou podporu”, zatímco Rusko shromažďovalo vojsko na hranici s Ukrajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám