Hlavní obsah

Berlín zatím Nord Stream 2 nezavrhl

Právo, vpl

Plynovod Nord Stream 2 je více než jen ekonomický projekt. Přerostl do nezanedbatelného politického konfliktu mezi USA a Ruskem a uvrhl berlínskou vládu do choulostivé situace.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Když minulou neděli ruská loď Fortuna obnovila práci v Baltu, mnohá média to hodnotila, že studená válka je zpět: Moskva versus Washington. Vláda kancléřky Angely Merkelové se ocitla takřka bezvýchodně sevřena, protože pokračování prací vyvolává svár s novou administrativou prezidenta Joea Bidena a umrtvení vztahů s Moskvou.

Ekologická nadace může uhradit další výstavbu

Před několika dny se stavební gigant Bilfinger zřejmě stáhl z projektu a Zurich Insurance Group už nechtěla poskytovat pojistné plnění. A jako kdyby to nestačilo: Evropský parlament se domáhá potrestání Kremlu za to, jak zachází s Alexejem Navalným, přičemž torpédování Nord Sreamu Spolkovou republikou se přímo nabízí.

Zmutovaný koronavir uvrhl do karantény berlínskou kliniku

Koronavirus

Je pochopitelné, že Manuela Schwesigová se všemi prostředky brání: premiérka Meklenburska-Předního Pomořanska se nejen obává o pracovní místa v regionu, ale čeká ji také předvolební kampaň. Politička sociální demokracie se zřejmě nemýlí, když sází na to, že její voliči mají s ruskými činy méně problémů než s kroky USA.

Počátkem roku ruská státní společnost Gazprom, dominantní vlastník Nord Streamu 2, a spolková země založily Nadaci pro klima a ochranu životního prostředí Meklenburska-Předního Pomořanska. Rusové do ní podle týdeníku Focus vložili dvacet milionů eur (520 mil. korun) a Schwerin 200 tisíc (5,2 mil. korun).

Ekologové se postavili proti obnovení stavby Nord Streamu 2

Ekonomika

Kritici nadaci považují za pokus obejít americké hrozby sankcí proti další výstavbě. Nadace se „prvořadě podílí na dokončení Nord Streamu 2, stojí v článku 2 s označením Účel nadace. „To je pozoruhodně neobvyklý ekologický cíl,“ ironizuje televize ARD.

Označení „krajně nezvyklé“ sedí jako ulité i na chování dvou velvyslanců, kteří by se ze zásady neměli vyjadřovat veřejně k dění v zemi své působnosti.

Polský ambasador Andrzej Przylebski a jeho ukrajinský protějšek Andrij Melnyk nešetřili ostrými slovy. „Manuela Schwesigová nám cynicky vypráví pohádky,“ nechal se slyšet Melnyk a Przylebski si přisadil: „To je jednání ve stylu Germany First.“

Pokračujeme, ujišťuje Berlín

Ať tak či onak, v Berlíně se člověk snaží šířit důvěru: navzdory veškeré nepřízni Nord Stream 2 nekončí. Opak by pochopitelně znamenal politickou a kvůli možným nárokům na náhradu škody také finanční katastrofu pro vládu.

Berlín a Biden: bez růžových brýlí

Evropa

Kancléřka Merkelová chce Bidenovu vládu od sankcí odradit a vůči Moskvě signalizuje dodržování smlouvy: „Můj základní postoj k plynovodu se nezměnil,“ řekla na tiskové konferenci. Otázku, zda někdy litovala, že za projektem stojí, nechtěla zodpovědět.

Reklama

Výběr článků

Načítám