Hlavní obsah

Americký úřad zkoumá srdeční záněty u mladých po očkování

Právo, mem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA se vzácně vyskytly případy nezletilých a mladých dospělých, u nichž se po očkování proti covidu objevil zánět srdeční svaloviny, odborně označovaný jako myokarditida.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle deníku The New York Times to oznámila poradní skupina amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a doporučila další zkoumání souvislostí mezi tímto onemocněním a očkováním. Podle poradců CDC je těchto případů „relativně málo“ a nemusí nutně souviset s očkováním.

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Domácí

Přesto úřad vyzval lékaře, aby dávali pozor na neobvyklé srdeční příznaky po očkování. Tyto problémy se vyskytly hlavně u nezletilých a mladých dospělých asi čtyři dny po druhé dávce vakcín Moderna a Pfizer/BioNTech. Častěji se objevovaly u mužů než u žen.

„Případy se většinou jeví jako mírné. Jejich sledování pokračuje,“ sdělila skupina pro bezpečnost vakcín. Myokarditida může vzniknout i po některých nákazách.

Izrael v dubnu uvedl, že zkoumá malý počet případů myokarditidy u mladých, kteří dostali vakcínu Pfizer/BioNTech. Dosud však neoznámil žádné závěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám