Hlavní obsah

Americká letiště se chystají na ptačí chřipku

Právo, Novinky, DPA, Jiří Roškot (Washington)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Rychleji než opeřenci může zmutovaný virus ptačí chřipky rozšířit letecká doprava. Americká letiště proto preventivně přecházejí do stavu pohotovosti i proti nebezpečnému viru H5N1.

Článek

Expertní zpráva pro prezidenta George W. Bushe z počátku října odhadla, že pokud by propukla pandemie v Asii, dorazila by do USA během několika týdnů a pravděpodobně by zahubila 1,9 miliónu lidí, napsal list The New York Times.

Hroba bleskového šíření nákazy se ukázala před dvěma lety, kdy virus SARS způsobující smrtelný zápal plic pronikl z venkovské oblasti Číny do pěti zemí během 24 hodin.

Hlavní branou je Los Angeles

Hlavní branou cestujících z Asie, kde viru H5N1 už podlehlo přes 60 lidí, je mezinárodní letiště v Los Angeles. Denně na něm přistane 26 velkých dopravních letadel z Asie s tisíci lidmi, napsal deník The Los Angeles Times.

Pro případ nutnosti proto toto letiště rozšiřuje karanténu pro celkem 1600 lidí, kteří podle naléhavosti situace budou moci být izolováni na čtyřech místech 48 hodin až týden.  

Posádky letadel mají už dlouhou dobu ze zákona ohlašovací povinnost v případě, že na palubě zjistí cestujícího se symptomy nakažlivé choroby.

K novým opatřením patří roušky pro nemocné. Americké středisko pro kontrolu nemocí doporučuje zavádět strojně zpracovatelné karty pro určení pobytu pasažérů v případě, že cestovali letadlem s nakaženým spolucestujícím. Podobně tomu bylo v případě SARS před dvěma lety.

Dezinfekce letadel

Experti poukazují i na nutnost instalovat do letadel účinnější filtry, které při recyklaci vzduchu zachytí bakterie a plísně.

S novinkou přichází společnost z floridského Orlanda, jejíž zařízení vhání do ventilačního systému letadla horký vzduch po dobu dvou hodin a dezinfikuje místa mimo dosah běžné údržby. Šéf firmy Ronald Brown upozornil, ze pro úklid letadel neexistuje žádný standard a že se například běžně nedezinfikují sedadla, bezpečnostní pásy ani stolky.

Opatření za 7 miliard dolarů

Kvůli obavám z možného propuknutí pandemie ptačí chřipky v USA ohlásil 1. listopadu americký prezident George W. Bush zvláštní program za 7,1 miliardy dolarů, jejichž uvolnění od Kongresu. "Nikdo neví, kdy a kde smrtící chřipkový virus zaútočí, ale v jistém okamžiku budeme pravděpodobně čelit pandemii," řekl Bush v Bethesdě ve státě Maryland.

Podstatná část sumy - 2,8 miliardy dolarů - má být věnována na vývoj technologií, které by umožnily do šesti měsíců po vypuknutí epidemie zajistit dostatek vakcíny pro všechny Američany. Dalších 1,2 miliardy dolarů má jít v první fázi na zajištění vakcín proti smrtícímu viru H5N1 chřipky pro 20 miliónů obyvatel Spojených států. Podle Bushových slov je už nyní ve Spojených státech ve fázi klinických testů nový lék proti ptačí chřipce.

"V tomto okamžiku ve Spojených státech ani ve světě pandemie ještě nepropukla, ale pokud máme vycházet z dějinné zkušenosti, je důvod si dělat obavy," podotkl prezident USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám