Hlavní obsah

Americká armáda zůstane v Iráku tak dlouho, jak bude nutné

Americká armáda zůstane v Iráku tak dlouho, jak bude potřeba, aby stabilizovala situaci v regionu. V neděli to podle agentury Reuters uvedl mluvčí koaličních vojsk plukovník Sean Ryan. Spojené státy mají v současnosti v Iráku zhruba 5200 vojáků.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Americký voják nedaleko iráckého Mosulu na archivním snímku

Článek

„Zůstaneme tak dlouho, dokud si budeme myslet, že je to potřeba,” uvedl Ryan a dodal: „Poté, co byl Islámský stát poražen vojensky, je hlavním důvodem stabilizace země.”

Přesto je podle něj možné, že Washington část svých sil stáhne, pokud ostatní země NATO posílí svůj kontingent na výcvik irácké armády. Dodal, že v současné době působí v Iráku kolem 5200 amerických vojáků.

Ministři zemí NATO se v únoru dohodli, že posílí svoji misi na výcvik irácké armády, připomněl Reuters. Rozhodnutí padlo poté, co USA vyzvaly spojence k větší pomoci na stabilizaci země po třech letech válčení s Islámským státem. Irák oznámil vítězství nad islamisty oficiálně v prosinci loňského roku, pět měsíců po dobytí jejich bašty v Mosulu.

Foto: Stephen Kalin, Reuters

Američtí vojáci na základně na sever od iráckého Mosulu. (archivní snímek)

Spojené státy mají také zhruba dva tisíce vojáků v sousední Sýrii, kde pomáhají Syrským demokratickým silám (SDF) pod kurdským vedením. Společně se snaží vyčistit poslední ostrůvky odboje Islámského státu podél syrsko-irácké hranice.

Podle Ryana se tak daří navázat spolupráci mezi iráckou armádou a SDF. „Teď už spolu i komunikují,” připomněl. Irácká armáda provedla několik náletů na islamisty v Sýrii za posvěcení syrského prezidenta Bašára Asada a Američany vedené koalice.

Česká armáda má v Iráku 65 vojáků a chce jejich počet zvýšit na 110. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám