Hlavní obsah

Abramovič se snaží dojednat mír, tvrdí jeho mluvčí

Londýn

Rusko-izraelský miliardář a majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič se podle svého mluvčího podílí na pokusech o zprostředkování míru mezi Ruskem a Ukrajinou, informuje server The Athletic. Ukrajina ho o to měla údajně sama požádat. Britský labouristický poslanec Chris Bryant to označil za Abramovičovu lež vypuštěnou ve snaze uniknout v Británii sankcím.

Foto: Profimedia.cz

Rusko-izraelský miliardář Roman Abramovič

Článek

„Mohu potvrdit, že Roman Abramovič byl ukrajinskou stranou kontaktován s žádostí o podporu při dosažení mírového řešení a že se od té doby snaží pomoct,” citoval server The Athletic oligarchova mluvčího.

„Vzhledem k tomu, co je v sázce, bychom vás chtěli požádat o pochopení, proč jsme nekomentovali ani situaci jako takovou, ani jeho zapojení. Děkujeme,” dodal.

Tlak na postih ruského miliardáře Abramoviče v Británii sílí

Zahraniční

Ukrajinský filmový režisér a producent Alexandr Rodňanskij rovněž potvrdil, že je Abramovič do jednání zapojen vzhledem ke svým vazbám na ruskou i ukrajinskou židovskou komunitu.

„Mohu potvrdit, že ukrajinská strana se snaží najít v Rusku někoho, kdo by jí pomohl najít mírové řešení,” řekl Rodňanskij. Abramovič se podle něj snaží zmobilizovat podporu pro mírové řešení konfliktu.

Správu Chelsea předal, invazi neodsoudil

Jedenáctý nejbohatší Rus, kterého pojí (nebo alespoň pojil) blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, čelil o víkendu kritice za rozhodnutí předat správu Chelsea charitě, podle odborníků ve snaze vyhnout se sankcím.

K invazi na Ukrajinu se v prohlášení pro Chelsea nevyjádřil, s médii nikdy nekomunikoval.

Abramovič se připravuje na sankce. Fotbalovou Chelsea svěřil nadaci

Evropa

Britský labouristický poslanec Chris Bryant, který dlouhodobě tlačí na vládu, aby Abramovičovi znemožnila podnikání i rezidenci na Ostrovech, zprávám o ruském mírotvůrci nevěří.

„Vypadá to na další ruskou lež ve snaze vyhnout se sankcím. Pokud má k Putinovi tak blízko, že může mít takový vliv, pokud ho tento týden navštívil, měl by být sankcionován hned,” reagoval na Twitteru.

Abramovič koupil Chelsea v roce 2003 za 140 milionů liber (přes čtyři miliardy korun) a s Vladimirem Putinem se zná dlouhá léta. Údajně byl prvním člověkem, který Putina doporučil Borisi Jelcinovi jako nástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám