Hlavní obsah

1200 zaměstnanců Slovenské televize dostane výpověď

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Nový ústřední ředitel veřejnoprávní Slovenské televize (STV) Richard Rybníček přistoupil k radikálnímu kroku: koncem června dostane výpověď 1200 zaměstnanců televize. Rybníček odůvodnil tento krok krizovou finanční situací televize.

Foto: Martin Seidl
Článek

"STV bude do konce roku fungovat v nouzovém režimu, jehož cílem je záchrana televize. Znamená to omezení výroby programů na 50 procent a radikální snížení počtu interních zaměstnanců. V televizi zůstane jen 800 pracovníků a tím ušetříme na platech ročně 300 miliónů," uvedl Rybníček.

Od příštího roku bez dotací

Podle ústředního ředitele by po těchto opatřeních mohla STV už v příštím roce plnit své veřejnoprávní poslání. Od roku 2004 by STV neměla žádat ani státní dotace a svou činnost by měla pokrývat výhradně z koncesionářských poplatků a z příjmů z reklamy.

Televize sáhne do archívů

Nouzový režim znamená, že televize bude vysílat především reprízy a archivní materiály. Výrobu omezí jen na zpravodajství a na programy, povinnost jejichž výroby vyplývá ze zákona o veřejnoprávních médiích. Rybníček přiznal kritický finanční stav televize. "Aktuální zadluženost činí 680 miliónů korun. Bez radikálních opatření hrozí televizi kolaps," dodal ředitel. Aby se snížily náklady, Rybníček rozhodl také o vystěhování administrativy z 28podlažní budovy v bratislavském Slávičím údolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám