Hlavní obsah

Ženy v Afghánistánu mohou na veřejnost znovu jen v burce

Radikální islamistické hnutí Tálibán nařídilo ženám v Afghánistánu, aby na veřejnosti nosily burku, tedy oděv, který je zahaluje od hlavy k patě. Je to podle něj „tradiční a uctivé“. Informuje o tom agentura AFP, podle níž je opatření nejvýraznějším omezením ženských práv od loňského srpna, kdy se Tálibán vrátil k moci.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Už v září Tálibán obnovil ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti, jehož úředníci dohlížejí na to, aby se obyvatelé země řídili přísnou formou islámského práva šaría. Koncem loňského roku režim vyzval televize, aby přestaly vysílat seriály, v nichž vystupují ženy, a aby zajistily, že novinářky objevující se na obrazovce budou zahalené závojem.

Afghánistán otevřel diplomatické zastoupení v Rusku

Svět

Islamistické hnutí také oznámilo, že Afghánky nebudou moci cestovat samy dál než na vzdálenost 72 kilometrů. Na delších cestách je musí doprovázet mužský příbuzný. Letos v únoru Tálibán ženám, které pracují na ministerstvech, nařídil, aby nosily pokrývku hlavy (hidžáb) a pracovaly odděleně od mužů.

Plané sliby Tálibánu

I když Tálibán po loňském nástupu k moci tvrdil, že jeho nový režim bude umírněnější než ten minulý, svržený roku 2001, nemohou na mnoha místech země dívky a ženy ani do škol.

Američané ruší mítink s Tálibánem, protože nepustil dívky do škol

Svět

Za minulé vlády v letech 1996 až 2001 Tálibán požadoval, aby se ženy zcela halily do burek a z domovů vycházely jen s mužským doprovodem. Právo studovat ani pracovat neměly. Za porušení pravidel jim hrozily přísné tresty. Běžné byly popravy a bičování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám