Hlavní obsah

Američané ruší mítink s Tálibánem, protože nepustil dívky do škol

– Washington

Spojené státy zrušily plánovaná jednání se zástupci islamistického hnutí Tálibán v katarské metropoli Dauhá kvůli rozhodnutí islamistických vládců Afghánistánu neotevřít dívkám střední školy. S odkazem na americké představitele o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Duchovní vůdce Tálibánu Mulla Abdul Gháni Barádar

Článek

Tálibán, který je v Afghánistánu u moci od srpna 2021, ve středu zrušil plánovaný návrat dívek do středních škol. Uvedl, že střední školy zůstanou pro dívky uzavřené, dokud nebude vypracován plán výuky, který bude v souladu s islámským právem.

Šest západních zemí, včetně USA, a také EU Tálibán vyzvaly, aby krok okamžitě zvrátil.

„Jejich rozhodnutí bylo hlubokým zklamáním a nevysvětlitelným obratem v závazcích vůči afghánskému lidu, v první řadě, a také vůči mezinárodnímu společenství,” sdělil Reuters mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Před válkou v Afghánistánu utekli na Ukrajinu. Teď prchají znovu

Válka na Ukrajině

„Zrušili jsme některé naše závazky, včetně plánovaných schůzek v Dauhá, a dali jsme jasně najevo, že toto rozhodnutí považujeme za potenciální zlom v našem angažmá,” dodal.

Jednání mezi představiteli USA a Tálibánu se podle tří zdrojů, na které se odvolává Reuters, měla konat o víkendu na okraj konference v Dauhá. Některých jednání se měli účastnit také zástupci OSN a Světové banky.

Mluvčí afghánského ministerstva zahraničí potvrdil, že se delegace Tálibánu chystala do Dauhá a měl v ní být také úřadující ministr zahraničí.

Rozhovory se měly týkat zejména ekonomických otázek, včetně afghánské centrální banky a peněz na humanitární účely.

Tálibové vyjednávají v Norsku: Dejte nám miliardy dolarů a my zaručíme práva žen

Evropa

Při předchozí vládě Tálibánu v letech 1996 až 2001 měly dívky a ženy zakázáno navštěvovat školy i vykonávat většinu profesí.

Od návratu Tálibánu k moci v srpnu loňského roku se do škol mohly vrátit žákyně prvních až šestých tříd a také studentky vysokých škol, pokud tyto školy zajistí, že budou ženy při výuce oddělené od mužů.

Tálibán převzal kontrolu nad Afghánistánem v polovině loňského srpna po bleskové ofenzivě v době, kdy ze země po 20 let odcházeli poslední vojáci USA a jejich spojenců.

Zahraniční vlády se od té doby snažily přijít na způsob, jak přistupovat k Tálibánu, aby zabránily zhroucení afghánské ekonomiky a bezpečnosti a zároveň se vyhnuly formálnímu uznání nové vlády.

Tálibové uřezávají hlavy figurínám. Prý svádějí k hříchu

Svět

Spojené státy s podporou některých dalších západních vlád zablokovaly aktiva afghánské centrální banky držená v zahraničí a zachovaly sankce vůči členům Tálibánu, což paralyzuje afghánský bankovní sektor a urychluje ekonomický kolaps země.

Země se také potýká s velkou potravinovou krizí, podle OSN asi 95 procent populace nemá dostatek jídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám