Hlavní obsah

Zaútočíme na vás kdekoliv, varoval Izrael Íránce

– Jeruzalém

Izraelský ministr obrany Avigor Lieberman v pondělí varoval, že Izrael může zaútočit na íránská vojenská zařízení nejen v Sýrii, kde to už dělá, ale taky v Iráku. Řekl to jen několik dní poté, co se objevila zpráva, že Írán dodal balistické rakety krátkého doletu Iráku. Bagdád i Teherán to popřely.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Bojový letoun Lockheed Martin F-35 izraelského letectva. (ilustrační foto)

Článek

„Pečlivě sledujeme vše, co se děje v Sýrii a co se týká íránských hrozeb, nejsme omezeni jen na syrské území. To musí být jasné,” uvedl Lieberman na tiskové konferenci televize ITN v Jeruzalému.

Na otázku, zda se Liebermanův výrok vztahuje i na Irák, izraelský ministr obrany odpověděl: „Říkám, že se postavíme proti jakékoli íránské hrozbě a je jedno, odkud přichází. Izrael v tom má úplnou svobodu. Ponecháváme si tuto svobodu zasáhnout.“

Na izraelské vyjádření Irák, který je od války v zálivu technicky stále ve válce s Izraelem, nijak nezareagoval. Neučinil tak ani Pentagon, byť v Iráku působí americké jednotky, které podporují místní v boji s teroristy.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Avigdor Lieberman na archivním snímku

V uplynulých měsících se napětí mezi úhlavními nepřáteli - Íránem a Izraelem - zvýšilo. Jedním z důvodů jsou izraelské obavy z rostoucího vlivu Íránu v Sýrii, kvůli kterým Izrael znásobil útoky na údajné íránské cíle v Sýrii. Írán je spojencem syrské vlády.

Podle nejmenovaného západního diplomata má sice Izrael volnou ruku k zásahům v Sýrii, ale ne v Iráku.

I když Teherán a Bagdád popřely zprávu o dodávkách raket, americký ministr zahraničí Mike Pompeo v sobotu řekl, že je dodávkou „hluboce znepokojen“.

„Pokud je to pravda, bylo by to vážné porušení irácké svrchovanosti a rezoluce Rady bezpečnosti,“ řekl Pompeo.

Reklama

Výběr článků

Načítám