Hlavní obsah

Západ s Ruskem bojuje o alžírský plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír

V pozadí bitev na Ukrajině se bojuje o přízeň Alžírska. Severoafrický stát totiž do Evropy dodává 11 procent veškerého dovozu plynu. Evropská unie za pomoci Spojených států tak k Alžírsku vzhlíží jako k možnému zdroji, jenž by mohl nahradit ruský plyn, na kterém chce Evropa získat nezávislost.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Alžírsko je ve svých vyjádřeních směrem k výraznějším dodávkám plynu do Evropy opatrné. Pojí ho totiž nadstandardní vztahy s Ruskem, a země tak nechce učinit žádný výrazný krok, který by naznačil, na čí straně konfliktu Alžířané stojí.

V odpověď na požadavky větších dodávek plynu do Evropy tak aktuálně z Alžírska zní: „V blízké budoucnosti na to kapacitu nemáme.“

Ukrajinci zastaví přepravu ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka

Evropa

Rusko navíc zdůraznilo, jak moc si přeje zachovat současné vztahy s Alžírskem. Do země v úterý zavítal ministr zahraničí Sergej Lavrov, aby se setkal se svým alžírským protějškem Ramtanem Lamamrou a prezidentem Abdalem Madžídem Tabbúnim.

„Oceňujeme uvážený, objektivní a vyvážený postoj Alžírska k otázce Ukrajiny,“ řekl krátce po vzájemném setkání Lavrov novinářům. Při dotazu na plyn Lavrov dodal, že Rusko, Alžírsko a další vývozci plynu by „měli respektovat dohody, kterých už bylo dosaženo“.

Německo se v tichosti připravuje na možné zastavení dodávek plynu z Ruska

Válka na Ukrajině

Obě strany se navíc podle Lavrova dohodly na posílení vojenské a technické spolupráce.

Americký ministr nepochodil

Nalomit Alžířany k pomoci Západu jel přitom už na konci března americký ministr zahraničí Antony Blinken. Do země zavítal během své třídenní cesty po Blízkém východě a severní Africe.

Po šestihodinovém setkáním s Tabbúnim tehdy Blinken uvedl, že po napadení Ukrajiny Ruskem by všechny země měly přehodnotit svůj vztah s Moskvou a vyjádřit podporu pro teritoriální integritu ostatních států.

Pozice Spojených států v severoafrické zemi se v posledních letech výrazně zhoršila. Stalo se tak poté, co administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa uznala marockou suverenitu nad pouštním územím bohatým na fosfáty, kde Alžírsko dlouhodobě podporuje hnutí Polisario, jehož cílem je vymanit Západní Saharu právě z marocké správy.

Média později informovala o tom, že se Blinken pravděpodobně pokoušel v Alžírsku vyjednat obnovení plynovodu GME, který Alžírsko loni uzavřelo. Zemní plyn skrz něj proudil přes Maroko do Španělska. Alžírská média uvedla, že vláda Blinkenův návrh odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám