Hlavní obsah

Ukrajinci zastaví přepravu ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjeva
Aktualizováno

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU uvedl, že ve středu ráno přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka. Informovaly o tom agentury Reuters a Bloomberg.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přes stanici Sochranovka do Evropy míří asi třetina objemu přepravovaného ruského plynu. Část exportu bude možné přesměrovat, uvedla agentura Bloomberg.

Dodávky přes Sochranovku mají být přerušeny ve středu v sedm ráno. Jako důvod uvedli Ukrajinci komplikace způsobené boji na Ukrajině.

„Společnost GTSOU opakovaně informovala (ruskou plynárenskou společnost) Gazprom o ohrožení dodávek kvůli činnosti ruských okupačních sil a žádala o ukončení zásahu do našeho zařízení. Tato naše upozornění ale byla ignorována,“ uvedla ukrajinská společnost.

Německo se v tichosti připravuje na možné zastavení dodávek plynu z Ruska

Válka na Ukrajině

Současná situace podle GTSOU znemožňuje přepravu plynu přes měřicí stanici Sochranovka a kompresorovou stanici Novopskov nacházející se na okupovaných územích. Novopskov je první kompresorovou stanicí v Luhanské oblasti. Ta je tranzitní cestou pro zhruba 32,6 milionu krychlových metrů plynu denně, což odpovídá téměř třetině celkového objemu ruského plynu přepravovaného přes Ukrajinu do Evropy.

Gazprom podle ruských médií uvedl, že k přerušení přepravy ruského plynu přes stanici Sochranovka není žádný věcný důvod. Ukrajina prý Rusy o plánovaném přerušení tranzitu přes stanici Sochranovka informovala a navrhla přesun tranzitu na stanici Sudža, která se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám