Hlavní obsah

Z kurdské věznice v Sýrii utekli po vzpouře zajatí bojovníci Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Ve věznici na severovýchodě Sýrie, kde jsou zadržováni bojovníci Islámského státu (IS), v neděli vypukla vzpoura a skupině radikálů se podařilo utéct. Podle světových zpravodajských agentur to uvedl mluvčí arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF) podporovaných USA.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Uprchlický tábor v Ajn Ísá

Článek

„Nepokoje ve věznicích propukají často. Tentokrát je ale rozsah vzpoury velký,” citovala AP mluvčího SDF. „Situace uvnitř věznice je aktuálně napjatá a poslali jsme protiteroristické jednotky a další posily, abychom situaci dostali pod kontrolu,” sdělil.

Zprávu o incidentu následně potvrdil i mluvčí mezinárodní koalice podporující SDF. „Koalice poskytuje našim partnerům ze Syrských demokratických sil podporu v podobě leteckého monitorování, zatímco potlačují povstání v detenčním zařízení v Hasace,” napsal na Twitteru americký plukovník Myles Caggins.

Zajatci se po vzpouře zmocnili přízemí rozsáhlého objektu v provincii Hasaka. Přesný počet uprchlých vězňů nebyl ihned známý, podle syrské státní televize uteklo 12 radikálů. Agentura AP uvádí, že v objektu byli zadržováni zahraniční přívrženci IS, prý ale nebylo jasné, z jakých zemí tito lidé pochází.

Podle agentury Reuters není k dispozici ani celkový počet vězňů zadržovaný v daném zařízení. Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch drží SDF ve vazbě kolem 12 000 chlapců a mužů, kteří jsou podezřelí z napojení na IS. Údajně mezi nimi je 2000 až 4000 cizinců z desítek různých zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám