Hlavní obsah

Vypátrali jsme úkryt Usámy bin Ládina, tvrdí američtí geografové

Novinky, pst

Americké tajné služby již sedm let bezvýsledně pátrají po Usámovi bin Ládinovi, zakladateli a vůdci teroristické organizace al-Kajda. Nepomohla ani vysoká odměna 25 miliónů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení, strůjce útoků z 11. září se stále skrývá. Nyní se po jeho stopě pustili geografové z Losangeleské univerzity (UCLA), kteří tvrdí, že se skrývá v jedné ze tří budov, které vytipovali v Pákistánu.

Článek

Vědci postupovali způsobem hodným Sherlocka Holmese, jen možná nebude možné jejich výkon ověřit, pokud si bin Ládin přečte podrobnou zprávu, kterou zveřejnili na internetové stránce MIT International Review.

"Jestli je stále naživu, tak tam opravdu mohl ještě teď být," prohlásil hlavní spoluautor studie, profesor geografie Thomas W. Gillespie. Vytipovaná oblast v severozápadním pákistánském městě Paračinaru je podle něj pro al-Kajdu stále bezpečnou oblastí, ovládanou kmenovými vůdci, kteří se vzpírají kontrole pákistánské vlády v Islámábádu.

Pátrání začíná v Tora Bora

Poslední ověřenou známou adresou, kde se Bin Ládin zdržoval, byl jeskyní komplex Tora Bora v afghánských horách, odkud v roce 2001 proběhla poslední potvrzená rádiová relace, které se zúčastnil osobně. Když jeskyně Američané v prosinci 2001 dobyli, našli jen plno důkazů, že zde vůdce al-Kajda pobýval.

:. Červený bod označuje Tora Bora - poslední ověřené místo výskytu Bin Ládina ve vztahu k nejpravděpodobnější oblasti jeho současného úkrytu, který vytipovali vědci z UCLA.

Geografové si proto vzali satelitní snímky a další veřejně dostupné informace o oblasti a bin Ládinovi samotném. Tyto charakteristiky jim pomohly vymezit možnou oblast a budovy, kde by se mohl skrývat.

Z Tora Bora se Bin Ládin musel dostat se svou tělesnou stráží a možná i rodinou nejspíš přes hory. Čím dále by se od Tora Bora vydal, tím by se víc ocital v jiném geografickém a kulturním prostředí a tím víc by vzrůstalo riziko jeho prozrazení. Zároveň je však pravděpodobné, že se ukryl spíše ve větším než měnším městě.

Nejpodezřelejší je Paračinar

Oblast Paračinaru je v sousedství oblasti, kde leží Tora-Bora. Bin Ládin je poměrně vysoký člověk se 195 centimetry, proto by měla být uvažovaná budova poměrně vysoká. Navíc je závislý na dialýze, což předpokládá připojení k rozvodu elektřiny, nebo přítomnost generátoru.

Bin Ládin navíc údajně dává přednost úkrytu v bytelné konstrukci, takže budova by měla mít poměrně silné zdi. Má také podle dostupných zpráv rád své soukromí, proto bude budova oddělena dostatečně od jiných. Vždy je kolem něj několik osobních strážců, takže bude mít budova více než tři místnosti.

Budova by navíc měla být chráněna před náhodnými pohledy zvenčí, což předpokládá stromy, které cloní výhled.

Vědci varují, že se Bin Ládin může brzy přesunout

Vědci si stanovili, že pákistánská oblast Kumrám je nejpravděpodobnějším místem vzhledem k poloze vůči Tora-Bora. V oblasti je 26 městeček z nichž Paračinar je nejblíže jeho poslednímu známému výskytu a přitom splňuje další charakteristiky.

Má zdroje elektrické energie a není příliš malý. Ve městě pak podrobným studiem snímků určily tři budovy, které splňují všechny předpokládané preference vyplývající z jeho profilu a dalších 16, které je splňují na 90 procent.  

Geografové také varují, že pokud se pod kontrolu Talibanu dostane i Péšavár - což reálně hrozí, může se Bin Ladin přesunout a jeho nalezení bude mnohem komplikovanější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám