Hlavní obsah

VIDEO: Izraelský voják na videu střílí do spoutaného Palestince

Novinky, CNN, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Amatérský videozáznam z počátku měsíce zachytil izraelského vojáka, jak zblízka gumovým projektilem střílí do Palestince, jenž byl spoután a se zavázanýma očima. Izraelská armáda uvedla, že incident na Západní břehu Jordánu bere vážně a vyšetřuje ho.

Foto: Profimedia.cz

Izraelci muže zadrželi za vrhání kamenů při demonstraci proti stavbě bezpečnostního plotu.

Článek

Ašrafa Rahmu (27) vedou na videu izraelští vojáci spoutaného a se zavázanýma očima k džípu. Zatímco jeden voják mu drží ruku, druhý na muže střílí z asi 1,5metrové vzdálenosti gumovým projektilem.

Ochránci práv z izraelské organizace B’Tselem, kteří video zveřejnili, uvedli, že muže zraněného do nohy následně ošetřil armádní lékař a Rahma byl zakrátko propuštěn. Izraelci ho zadrželi kvůli účasti na demonstraci proti stavbě bezpečnostního plotu, při níž protestující házeli kamení.

Video ze zatýkání pořídila čtrnáctiletá dívka. Spustila tak vyšetřování izraelské armády, která incident označila za závažný a v rozporu s jejími principy.

Bezpečnostní plot má podle Jeruzaléma zabránit potenciálním útočníkům ve vstupu na izraelské území a do židovských osad na západním břehu. Palestinci tvrdí, že jde o zábor palestinské půdy. Izraelská armáda uvedla, že minulý měsíc si demonstrace proti stavbě plotu vyžádaly desítku zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám