Hlavní obsah

V Sýrii utekli reportéři NBC šíitským únoscům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Při přestřelce se podařilo v pondělí večer dostat na svobodu třem reportérům americké televize NBC, kterou v Sýrii zadržovala pět dní těžce ozbrojená šíitská milice. Ta byla podle hlavního zahraničního reportéra NBC Richarda Engela, který byl mezi zajatými, loajální syrské vládě prezidenta Bašára Asada.

Foto: Dan Nelken, Reuters

Hlavní zahraniční zpravodaj NBC Richard Engel

Článek

Na svobodu se zajatí novináři dostali, když je v pondělí večer milicionáři převáželi. Museli projít kontrolním stanovištěm, které bylo v rukou vzbouřenců.

Při přestřelce u kontrolního stanoviště byli dva z únosců zabiti a novinářům se podařilo utéci. V úterý ráno se vrátili do Turecka.

Nikdo z novinářů nebyl zraněn, ale únosci zabili na místě jednoho z rebelů, který je doprovázel.

Engelův tým byl zajat krátce poté, co ve čtvrtek za doprovodu syrských rebelů překročil severozápadní hranici Sýrie.

Když je zajali, milicionáři jim zavázali oči a spoutali je. „Fyzicky nás nebili ani nemučili,“ uvedl po propuštění Engel, který žije na Blízkém východě od roku 1996 a mluví plynně arabsky. „Ale bylo tu hodně psychického mučení, výhružek, že nás zabijí. Dali nám vybrat, abychom zvolili, kdo by měl být zastřelen první. Když jsme to odmítli, hrozili nám hromadnou popravou,“ dodal.

Podle něj je únosci chtěli vyměnit za dva Libanonce a čtyři Íránce, které zajali syrští vzbouřenci. „Otevřeně hovořili o své loajalitě vládě,“ řekl Engel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám