Hlavní obsah

V Afghánistánu se opili dva čeští vojáci, museli zasáhnout i Američané

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi českými vojáky na americké základně Shank v afghánském Lógaru možná začíná upadat morálka. Dva elitní vojáci z rozvědky Vojenského zpravodajství se podle informací Práva před několika dny opili, jeden z nich dokonce dělal výtržnosti. Oba proto musí předčasně domů a přijdou i o část platu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Pandur nasazený v afghánském Lógaru v rámci provinčního rekonstrukčního týmu. Ilustrační foto

Článek

Podle dobře informovaného zdroje americká vojenská policie zadržela jednoho z českých vojáků, který dělal na základně nepořádek. Muž se vzpouzel a byl drzý.

Příslušníci Military Police ho pak předali české Vojenské policii. Ta dechovou zkouškou zjistila, že zpravodajec je opilý. Vojenští policisté zároveň provedli test v ubytovně, kde bydlí zpravodajci, a objevili dalšího opilého vojáka.

Vedení Vojenského zpravodajství nechtělo chování svých mužů, kteří patří ke špičce armády a mají v Afghánistánu za úkol sbírat citlivé informace, nijak hodnotit. „Vojenské zpravodajství tuto věc nebude komentovat,“ sdělil v úterý Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle zdroje Práva vojáci odletí do Česka ještě v listopadu.

Sebemenší nekázeň může mít fatální důsledky pro celou jednotku.
Jana Růžičková, mluvčí Generálního štábu

Za pití alkoholu přijdou vojáci na čas o část platu. Ten v průměru dosahuje zhruba 25 tisíc korun a v Afghánistánu k tomu pobírají příplatek až 5000 dolarů (85 tisíc korun) měsíčně. Aféra ohrožuje i jejich profesionální kariéru.

„Velení armády klade velký důraz na dodržování kázně, protože i sebemenší nekázeň nebo selhání vojáka může mít v zahraniční operaci fatální důsledky pro celou jednotku,“ řekla v úterý Právu mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková.

V zahraničních misích vojáci nesmějí vůbec pít, panuje tam „suchý zákon“. Ale vojáci ho ne vždy dodržují. V Afghánistánu podobný incident armáda dosud nemusela řešit, ale před dvěma lety stáhla z Kosova několik vojáků, kteří tam kouřili marihuanu. Armáda je pak propustila. Domů z Kosova museli tehdy i vojáci, kteří se opili a poprali se s finskými kolegy.

Nechtěná střelba

Před dvěma lety se přičítala upadající kázeň vojáků tomu, že v Kosovu se zklidnila bezpečnostní situace a vojáci se nudili. Podle šéfa sněmovního branněbezpečnostního výboru Františka Bublana (ČSSD) za nynější selhání vojáků v Afghánistánu může naopak nejspíš stres z bezvýchodné situace.

„Podle mého je to v důsledku toho, že tam Aliance prohrává a nemůže se hnout z místa,“ řekl Právu Bublan.

Další vzrušení zažila česká jednotka v Lógaru hned následující den po zadržení opilých vojáků, kdy dvěma mužům nechtěně vystřelila při čištění zbraň. Naštěstí nikoho neporanili.

„Je to samozřejmě pochybení, ale vzhledem k okolnostem, kdy vojáci denně používají zbraně v kontaktu s protivníkem, se to může stát,“ řekla k tomu Růžičková. Dodala, že i za takové pochybení může velitel vojákům snížit plat.

Anketa

Souhlasíte s postihy vojáků v zahraničních misích, pokud se chovají nevhodně?
Ano, největší přísnost je na místě, zvláště když reprezentují svou zemi
71,8 %
Ano, ale mohlo by se někdy přimhouřit oko
15,6 %
Ne, už tak mají těžkou službu
5,9 %
Ne, chvilkové rozptýlení se trestat nesmí
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15825 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám