Hlavní obsah

USA začaly Kurdům v Sýrii dodávat zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy začaly dodávat zbraně syrským Kurdům. Cílem Američanů je pomoci kurdským milicím osvobodit město Rakka, jednu z posledních bašt Islámského státu v Sýrii. S odvoláním na své zdroje o tom v úterý informovala agentura Reuters. Dodávky začaly v posledních 24 hodinách.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdské bojovnice v provincii Rakka

Článek

K dodávkám zbraní Kurdům dal na začátku května souhlas americký prezident Donald Trump. Svolil i přes odpor spojeneckého Turecka. Ankara považuje Kurdy za teroristy.

Podle agentury AP by měli Kurdové dostat i těžší zbraně.

Pentagon již na začátku května v oficiálním prohlášení sdělil, že bitva o Rakku bude dlouhá a náročná a že Spojené státy budou v dodávkách zbraní upřednostňovat arabské spojenecké oddíly. [celá zpráva]

Turecko v dubnu provedlo na kurdské pozice v Sýrii a v severním Iráku nálet. Úder byl podle Ankary zaměřen proti bojovníkům Kurdské strany pracujících (PKK). Kurdové však tvrdí, že byly zasaženy milice syrských a iráckých Kurdů. Spojené státy postup Turecka už na začátku května kritizovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám